Eksplozija vitamina

Slatka kraljica ljeta koja pomlađuje kožu i štiti od raka debelog crijeva, prostate i pluća

09.07.2020.
u 16:25

Breskve su naš veliki saveznik kada dođe ljeto. Ne samo da su osvježavajuće i ukusne, već nam pomažu i u održavanju zdravlja. Breskva je bogata vlaknima i vodom te ima visoki sadržaj karotena. Breskva ima 39 kcal na 100 grama. Na svakih 100 grama breskve 89 grama je voda, 9 grama ugljikohidrati, 1,5 grama vlakna, 0,5 grama biljnih bjelančevina i sadržaj masti je praktično nula, piše portal Gloria.hr.

Od vitamina sadrži vitamin A, B1, B2, B6, C i E, kao i mnoštvo minerala poput kalcija, kalija, fosfora, sumpora, željeza, magnezija, mangana i bakra. Bogata je i antioksidantima, beta-karotenom, jabučnom i limunskom kiselinom. Breskva je voće koje održava našu kožu mladom i odličan joj je saveznik u stvaranju kolagena. Kao izvor vitamina C pomaže nam u borbi protiv stvaranja slobodnih radikala.

Štiti srce

Breskva je pogodna i za dijabetičare jer je bogata vlaknima, a to znači da se ugljikohidrati progresivno apsorbiraju, izbjegavajući skokove šećera u krvi. Također štiti i zdravlje srca zahvaljujući kaliju i vitaminu C čime se smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Zbog velike količine antioksidanata i beta-karotena široko se koristi u kremama i kozmetičkim proizvodima. Osim toga, potiče proizvodnju želučanih sekreta, otvara apetit i doprinosi isušivanju jetrenih i žučnih kanala. Povoljno djeluje kod upala bubrega, kod hematurija (prisutnost krvi u urinu) i u litijazi mokraće (pomaže u uklanjanju kamenca).

Zbog niskog unosa kalorija i sadržaja kalija koji pomaže u uklanjanju viška tekućine iz tijela, vrlo je prikladno voće u dijetama za mršavljenje. Selen i cink, vitamini koje sadrži i antioksidacijska tvar zvana klorogena kiselina čine breskvu zaštitnikom od degenerativnih bolesti poput raka, posebno debelog crijeva, prostate i pluća. Breskva pomaže i u očuvanju vida. Prisutnost karotena i luteina pogoduje zdravlju oka, posebno mrežnice, jer pridonosi izbjegavanju nastanka katarakte.

Simbol dugovječnosti

Drvo breskve, stablo iz porodice Rosaceae, dolazi iz Kine, gdje je simbol dugovječnosti. Kineski bog besmrtnosti i bogatstva, Zhongli Quan, obično je prikazan s breskvom u ruci. Iz Kine se stablo breskve proširilo Europom zahvaljujući Aleksandru Velikom i Putu svile. Dugo se vjerovalo da je, ustvari, rodom iz Perzije, što se odrazilo i na njegovo botaničko ime: Prunus persica.

Domaća hidratantna maska ​​s breskvom za kožu

Ova maska ​​koristi se za omekšavanje lica, ruku, ramena ili ruku.

Sastojci:

breskva
eko med
prirodni jogurt
16 grama maslinovog ulja

Postupak:

Nasjeckajte voće (bez koštice) i pomiješajte s uljem, medom i pola jogurta.
Nanesite smjesu na lice i držite 20 minuta
Isperite mlakom vodom i osušite

 

Breskva u čajnom sirupu s pistacijama

Sastojci za 4 osobe:

4 velike, čvrste breskve (ili 8 malih)
4 žličice crvenog čaja
100 g javorovog, agava ili sličnog sirupa
60 g zelenih pistacija
500 ml flaširane vode
1 mali limun

Priprema (10 minuta i 25 minuta kuhanja)

Breskve dobro oprati
Blanširati nekoliko minuta i odmah staviti u hladnu vodu.
Narezati na veličinu po želji
Zagrijati  pola litre vode i ukuhati čaj
Ostaviti da odstoji 6 minuta
Procijediti i pržiti na laganoj vatri s medom ili sirupom dok se ne zgusne
Ulijte limunov sok i breskve kuhajte još 5 minuta te ostavite da se sve ohladi
Poslužite sa sirupom, vrlo gustim, a na vrhu nasjeckanim pistacijama


Torta od breskvi s jogurtom

Sastojci:

1/2 žlice praška za pecivo
1/2 žlice sode bikarbone
1/4 žlice soli
1 šalica nemasnog grčkog jogurta
1 šalica šećera
3 jaja
1/3 šalice ekstrakta vanilije
ekstrakt badema
1 žlica maslaca
2 komada breskve
1 prstohvat šećera
1/2 žlice soka od naranče
1 šalica nemasnog grčkog jogurta
2 šalice pšeničnog brašna
1/2 žlice ekstrakta vanilije
1 žlica svježeg timijana


Način pripreme

Zagrijte pećnicu na 180 ° C.
Pomiješajte u zdjeli, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U drugu posudu izlijte jogurt, šećer, jaje, ulje, ekstrakt badema i vaniliju i miješajte ​​dok ne dobijete homogenu masu.
Pecite otprilike 45 minuta ili dok drveni štapić ne ispadne čist. Isključite pećnicu i kolač ostavite unutra oko 5 minuta; izvadite i  ostavite da se ohladi
U tavi zagrijte ulje, dodajte polovice breskvi i šećer te ih pecite do zlatne boje.
Dodajte sok od naranče, smanjite i stavite timijan.
Maknite s vatre.
Tortu ukrasite tako da površinu prekrijete jogurtom i u sredinu stavite zdrobljene breskve.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije