Dolazak zimskih mjeseci

Službe civilne zaštite spremne za snježne elementarne nepogode

Fužine,zima,led
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
11.11.2014.
u 09:58

Nova zimska sezona je pred vratima, a s obzirom na sve nedaće koje su proteklih godina pogodile općine u BiH i ove godine mnogi sa strahom gledaju prema zimskim mjesecima, osobito kad se pogleda u ne baš daleku prošlost i veljaču 2012. koja je obilovala snijegom. Miro Kraljević, gradonačelnik Širokog Brijega, u razgovoru za “Večernji list” prisjetio se zime 2012. kada je hercegovačke krajeve prekrio snijeg viši od metra.

Važnost organizacije

- S onakvom zimom ni u SAD-u ne bi mogli tek tako izaći na kraj i bili bi u kolapsu, premda imaju puno suvremenije strojeve. Tada se radilo nadljudskim naporima, od Stožera za civilnu zaštitu do volontera, tako da je donekle sve funkcioniralo u onolikoj mjeri koliko je tad bilo moguće. Vjerujem da se onakvo nešto više neće ponoviti, a ako se dogodi, znat ćemo odgovoriti. Kada bi trebalo, ljudi bi se ponovno organizirali da se bore s onakvim nevremenom - govori nam Kraljević. Kaže kako bi sve bolje funkcioniralo da službe imaju više sredstava. - S viših razina za potrebe službi civilnih zaštita trebalo bi dolaziti više sredstava jer se sva ta sredstva troše namjenski za borbu protiv elementarnih nepogoda, ali to su mizerna sredstva da bismo imali resurse s kojima će u svakoj sekundi svaka elementarna nepogoda biti pod kontrolom - govori nam Kraljević.

Funkcioniranje grada

I Stožer civilne zaštite u Tomislavgradu je, prema riječima načelnika Vukadina, spreman na sve nepogode, a u proteklom razdoblju radilo se na poboljšanju nekih stvari koje su slabije funkcionirale. - Službe za zimska održavanja će pratiti stanje na cestama, a ovih dana ponude raščlanjujemo na lotove i izabrat ćemo onu najbolju za održavanje cesta. Naravno, grad održava Komunalno poduzeće koje funkcionira samo od sebe i kupuje strojeve za koje procjeni da su potrebni kako bi u Tomislavgradu sve dobro funkcioniralo - govori nam Vukadin. Što se tiče Službe za civilne zaštite, Vukadin ističe da je zadovoljan radom svih uključenih u nju i ako bude nekih problema na odgovarajući način će im se pristupiti i riješiti ih. Još ranije nam je Tomislav Ćužić iz Službe civilne zaštite u ZHŽ-u kazao da se ova institucija može suprotstaviti svim izazovima. - Pratimo sve vremenske nestabilnosti, uspoređujemo i motrimo podatke iz ranijih godina jer moramo biti spremni ako se bilo što dogodi - kazao nam je svojevremeno Ćužić, a da je tim ove službe u ZHŽ-u dobro koordiniran upravo je pokazala spomenuta zima 2012. kada su članovi Službe i volonteri danonoćno radili da ublaže posljedice od enormno velikih količina snijega.

Naravno, svi sugovornici ističu važnost kvalitetnijeg ustroja u Federalnoj upravi civilne zaštite kako bi se u budućnosti još kvalitetnije koordiniralo u situacijama elementarnih nepogoda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije