NARODNA SKUPŠTINA RS

Smanjenju se plaće proračunskim korisnicima u RS-u

nsrs
24.12.2016.
u 09:15

Po osnovu novog obračuna minulog rada smanjuju se mjesečna primanja zaposlenim u policiji, prosvjeti, kulturi, pravosuđu, upravi, javnim službama i zdravstvu

Zastupnici vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a usvojili su po hitnom postupku proračun RS-a za 2017. godinu, Program ekonomskih reformi za razdoblje 2017-2019. te zakone kojima se smanjuju plaće proračunskim korisnicima.

Ove točke su usvojne oko 01.30 sati. Po osnovu novog obračuna minulog rada smanjuju se mjesečna primanja zaposlenim u policiji, prosvjeti, kulturi, pravosuđu, upravi, javnim službama i zdravstvu zbog čega su entitetsku vladu kritizirali zastupnici oporbe, a sindikalci organizirali uoči sjednice i mirni prosvjed. 

Izmjenama i dopune zakona o plaćama proračunskim korisnicima predviđeno je da se plaća uvećava za svaku navršenu godinu radnog staža za 0,3 posto do navršenih 25 godina, a više od navršenih 25 godina, svake naredne godina za 0,5 posto. Dosad je koeficijent obračuna bio 0,5 posto.

Glasovanju je prethodila burna rasprava u kojoj je entitetska premijerka Željka Cvijanović navodila da su ovi zakoni trenutna rješenja i „da je potrebno napraviti jedan korak unuzad da bi se napravila dva naprijed“.

Izražavajući oštro protivljenje smanjenju plaća, oporba je optužila vlast da ne štedi na drugim stavkama, te da je set ovih zakona u suprotnosti s Ustavom i primjer „sile vlasti“.

Odbijen je i njihov zahtjev da se ovi zakoni ne usvajaju, a da se uštede od 15 milijuna KM, koje će donijeti izmjene zakona, prikupe iz drugih izvora.

Usvojeni proračun RS-a za narednu godinu iznosi 3,2 milijarde KM. Na njega je  uloženo pedeset amandmana, od kojih je prihvaćeno 14 iz vladajuće koalicije i nijedan iz oporbe.

Nakon glasovanja, prekinuta je posebno zasjedanje Narodne skupštine RS-a, a nastavak je zakazan za utorak, 27.prosinca, kada će se razmatrati izmjene Zakona o bankama i Agenciji za bankarstvo  RS.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije