POSLJEDICE RAZORNOG NEVREMENA

Dan nakon oluje koja je poharala Čazmu: Čovjek pao s krova dok je sanirao štetu

16.09.2022.
u 09:07

Snažno nevrijeme poharalo Hrvatsku: Danas na snazi nova upozorenja, moguće su jake oluje

Velikom nevrijeme zahvatilo je u četvrtak dijelove Hrvatske. Nevrijeme je zahvatilo područje Bjelovarsko-bilogorske, Osječko-baranjske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije te grada Zagreba.

Nestabilno vrijeme pratit će Hrvatsku i u narednim danima, a za danas su izdana i upozorenja za cijelu Hrvatsku. Prema prognozi DHMZ-a u unutrašnjosti će biti pretežno, a na većem dijelu Jadrana promjenljivo oblačno, uz povremenu kišu, mjestimice i grmljavinu. Ponegdje je moguća obilnija oborina uz izražene pljuskove, a osobito na Jadranu i lokalni neverini.

VIDEO Oluja bjesnila u Čazmi, a ljudi bježali u zaklon


Županijski centar 112 Bjelovar zaprimio je više dojava građana o nevremenu praćenom jakim vjetrom i kišom na području Čazme u četvrtak. Na teren su upućene žurne službe, a djelatnici Službe civilne zaštite Bjelovar u suradnji s predstavnicima stožera civilne zaštite i županijskim vatrogasnim zapovjednikom obišli su pogođena područja radi inicijalne procjene štete i organiziranja potrebnih aktivnosti na otklanjanju posljedica nevremena. Velika materijalna šteta nastala je na krovovima obiteljskih kuća, poslovnih objekata, vozilima te osnovnoj školi u Čazmi. Zbog oštećenja dalekovoda došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. 

Nakon snažnog nevremena koje je pogodilo Čazmu održana je konferencija za medije na kojoj su bili gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i župan Marko Marušić. 

"Prije svega želim zahvaliti svim službama. Veliki dio je bio na terenu. S obzirom da su krovovi skliski, muškarac je pao s krova, on je u bolnici u Bjelovaru, ima ozlijede bubrega, ali je stabilno", kazao je župan Marko Marušić.

Potpredsjednik Vlade Tomo Medved posjetio je Čazmu te istaknuo kako je ''važno brzo djelovati zbog najave novih padalina''. Ministar Ivan Paladina potvrdio je kako je 30-ak kuća ostalo bez krovova, a o razmjeri štete tek se trebaju detaljno utvrditi. 

Video: Jaki vjetar u Čazmi prevrnuo i kamione


 

Ravnatelj Klaićeve Goran  Roić potvrdio je da su zaprimili djevojku (15) koja je stradala u nevremenu u Čazmi. 

- Primarno je obrađena u OB Bjelovar gdje joj je napravljen CT glave koji je uredan. Kod nas u Klaićevu prebačena je zbog koštane  traume, odnosno prijeloma natkoljenice i  nije vitalno ugrožena - rekao je dr. Roić za 24sata.  
Nevrijeme praćeno vjetrom, tučom te kišom zahvatilo je i područje Grubišnog Polja i općine Berek, gdje je uzrokovalo materijalnu štetu na objektima i vozilima.Koprivničko-križevačka županija. Županijski centar 112 Koprivnica također je jučer zaprimio više dojava s područja Koprivničko-križevačke županije o olujnom nevremenu koje je uzrokovalo materijalnu štetu na krovovima kuća, a bilo je dojava o srušenom drveću na prometnicama i o prekidu HT mreže. Nevrijeme praćeno kišom i vjetrom zahvatilo je i područje Našica, Valpova, Josipovca i Osijeka. Županijski centar 112 Virovitica zaprimio je nekoliko dojava građana o oštećenju krovova kuća i o srušenom drveću. U Slatini je drvo palo na elektrovodove te je došlo do prekida opskrbe električnom energijom.Grad Zagreb. U Zagrebu je  zaprimljeno više dojava građana o padu stabala i granja na prometnice, električne i telefonske vodove te više dojava o poplavljenim podrumskim prostorijama i garažama. 

 

 

A što se tiče daljnje prognoze i dalje će nas pratiti kiša i nestabilno vrijeme. Izdan je žuti i narančasti Meteoalarm za cijelu Hrvatsku. 

- Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima - stoji u upozorenju. 

"Promjena vremena počela je naoblačenjem i kišom koja će u petak i subotu biti još češća i lokalno obilna, praćena i grmljavinom, na Jadranu neverama te u početku još jakim jugom, a u subotu ponegdje i olujnom burom. Temperatura zraka osjetno će se sniziti, najprije i izraženije u većini unutrašnjosti, gdje će već od petka biti više jesenska nego ljetna, zatim i na Jadranu. 
Prolazna stabilizacija i sunčana razdoblja u nedjelju neće donijeti značajniji porast temperature, pa će ona i tijekom promjenjivog prvog dijela novoga tjedna u unutrašnjosti ostati niža od prosječne sredine rujna, a i na Jadranu će, usprkos podosta sunčana vremena, idući tjedan biti zamjetno svježiji od ovoga.", prognoza je koju je za HRT pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije