Novo poglavlje

SpaceX ispisao povijesti i prvi put u svemir lansirao raketu s astronautima

31.05.2020.
u 08:29

Ovime je večeras otvareno novo poglavlje u svemirskim letovima, barem kada je riječ o lansiranju ljudi u orbitu. Ovo je prvi put da NASA-ine astronaute lansira jedna privatna svemirska kompanija, SpaceX Elona Muska.

Raketa Falcon 9 ponijela je u orbitu kapsulu Crew Dragon u kojoj se nalaze iskusni astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken. Oni bi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) trebali provesti nešto više od tri mjeseca. NASA je već ranije objavila da je rizik da ova misija ne bude uspješna procijenjen na 1:60, što je unutar granica prihvatljivog za ovakav zahtjevan pothvat.

Podsjetimo, prvo lansiranje trebalo se desiti prije nekoliko dana, no zbog nepovoljnih vremenskih prilika iznad Floride otkazano je samo 17 minuta prije zakazanog vremena polijetanja.

Mjesto lansiranja je historijska baza Kennedy Space Center na Cape Canaveralu u Floridi. SpaceX-ova raketa poletjela je s istog mjesta odakle su 1960-ih i 1970-ih godina astronauti polijetali na Mjesec u misijama Apollo.

To se dogodilo 8. lipnja 2011. godine, kada je Space Shuttleom Atlantis u orbitu poslao četvero astronauta.

Podsjetimo, prvo lansiranje trebalo se desiti prije nekoliko dana, no zbog nepovoljnih vremenskih prilika iznad Floride otkazano je samo 17 minuta prije zakazanog vremena polijetanja.

Mjesto lansiranja je povijesna baza Kennedy Space Center na Cape Canaveralu u Floridi. SpaceX-ova raketa poletjela je s istog mjesta odakle su 1960-ih i 1970-ih godina astronauti polijetali na Mjesec u misijama Apollo.

To se desilo 8. lipnja 2011. godine, kada je Space Shuttleom Atlantis u orbitu poslao četvero astronauta.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije