KORISNO

Stručnjaci otkrili: Ovih pet predmeta nemojte držati u kupaonici!

kupatilo, kupaonica
Shutterstock
18.04.2023.
u 07:16

Neke bi vas mogle iznenaditi..

Kupaonica je mjesto gdje započinjete dan, pa je vjerojatno opremljena svime što vam je potrebno za pripremu, od šminke do lijekova. No, prema zdravstvenim stručnjacima, većina stvari koje obično držimo u kupaonici zapravo uopće ne bi trebala tamo biti pohranjena. "Kupaonice su obično leglo bakterija", kaže Peter Michael, doktor medicine, liječnik i glavni medicinski službenik VUE. "Bakterije poput E. coli, salmonele i stafilokoka mogu se naći u kupaonicama i mogu uzrokovati infekcije i bolesti ako se pravilno ne čiste i dezinficiraju." Stručnjaci su otkrili kojih pet stvari nikada ne biste trebali držati u kupaonici, a neke bi vas mogle iznenaditi, piše Best Life.

Vitamini: Držanje vitamina u kupaonici može se činiti kao siguran način da se sjetite uzeti ih ujutro ili navečer. Ali vi zapravo skraćujete njihov vijek trajanja držeći ove dodatke na istom, često sparnom mjestu na kojem se tuširate. Prema Marii Marlowe, nutricionistici i osnivačici Kume, na njih "negativno utječe vlaga, koja smanjuje kvalitetu i rok trajanja proizvoda iscrpljujući određene hranjive tvari". Isto vrijedi i za kapsule ribljeg ulja, jer toplina i vlaga od tuširanja mogu uzrokovati oksidaciju osjetljivih ulja u ovim dodacima prehrani, pa kapsule postaju užegle i nezdrave, dodaje ona. Probiotici bi također trebali ostati izvan kupaonice, jer su osjetljivi na svjetlo, toplinu, vlagu i kisik. "Ovo će početi ubijati probiotičke bakterije, brzo smanjujući broj CFU i čineći vaše probiotike manje ili neučinkovitima", kaže Marlowe.

Lijekovi na recept: Slično kao što vlaga i para od tuširanja mogu uništiti kvalitetu vaših vitamina i dodataka prehrani, isto vrijedi i za vaše lijekove na recepte. Ovo bi moglo djelovati čudno budući da je ormarić s lijekovima u vašoj kupaonici, ali Michael kaže da vlažno okruženje može uzrokovati bržu razgradnju lijekova. "Osim toga, lijekovi mogu biti kontaminirani bakterijama ili vlagom, što može smanjiti njihovu učinkovitost." To uključuje kontracepcijske pilule, jer "vlaga i toplina mogu uzrokovati da pilula bude manje učinkovita", kaže Thomas So, viši upravitelj grupe za informacije o potrošačkim lijekovima u First Databank. Ostali lijekovi na recept koji mogu izgubiti svoju učinkovitost držanjem u kupaonici uključuju inzulin, nitroglicerin, EpiPens i kontrolirane tvari. Ne samo da vlaga i toplina u kupaonici čine kontrolirane tvari manje učinkovitima, već skladištenje ovih lijekova na nezaštićenom mjestu kao što je kupaonica stvara "rizik da neka druga osoba ili dijete slučajno ili namjerno dođe do ovih lijekova", kaže So.

Šminka: Vjerojatno se šminkate u svojoj kupaonici jer tamo većina domova ima najbolje svjetlo i ogledala. No, možda biste trebali razmisliti ponovno. "Čuvanje šminke u kupaonici može se činiti praktičnim, ali to ih izlaže vlazi, što može uzrokovati rast bakterija i smanjiti rok trajanja proizvoda", kaže Michael. "Svaki put kad otvorite bočicu, malo zraka i vlage uđe unutra, što također može dovesti do prekomjernog rasta bakterija, posebno za proizvode koje koristite rukama da ih izvadite, (poput posude za ruž. To može izazvati iritaciju kože, “ upozorava Marlowe.

Elektronika: Vjerojatno znate da toster držite podalje od kade, ali što je s drugim elektroničkim uređajima koje možete koristiti u kupaonici, poput vrućih alata za kosu ili čak mobitela? Ispostavilo se da biste svoju elektroniku trebali držati negdje gdje je manje mokro. "Kupaonice nisu idealno mjesto za pohranjivanje elektronike jer ih vlaga može oštetiti", kaže Michael. "Voda može oštetiti sklopove elektroničkih uređaja, uzrokujući njihov kvar ili čak potpuni prestanak rada."

Nakit: Moglo bi se činiti prikladnim držati svoj nakit u kupaonici, tako da je tu za vas kada se spremate. Također biste mogli smatrati da je sigurno sakriti svoj nakit u ladici kupaonice umjesto u kutiju za nakit na otvorenom. Nažalost, pohranjivanje nakita u kupaonici nije najbolja ideja. "Kupaonice nisu najsigurnije mjesto za čuvanje vašeg nakita, jer se lako mogu izgubiti ili oštetiti. Osim toga, izloženost vlazi može uzrokovati tamnjenje metala i gubitak sjaja dragog kamenja", savjetuje Michael.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije