izmjene u Tužiteljstvu BiH

Suspendiran Goran Salihović, Gordana Tadić nova glavna tužiteljica

Goran Salihović
28.09.2016.
u 13:48

Goran Salihović ima pravo žalbe na ovu odluku, ali njegova žalba ne odlaže izvršenje odluke o suspenziji

Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH donijelo je odluku da se glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Goran Salihović, privremeno udaljava od obavljanja dužnosti glavnog tužitelja i tužitelja u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, doznaje Klix.ba.

Ovakva odluka uslijedila je nakon što je disciplinski tužitelj u kolovozu pokrenuo istragu protiv Salihovića zbog sumnji da je zlouporabio položaj. Goran Salihović ima pravo žalbe na ovu odluku, ali njegova žalba ne odlaže izvršenje odluke o suspenziji.

Ured disciplinskog tužitelja VSTV-a BiH podnio je disciplinsku tužbu protiv Salihovića.

UDT je u navedenoj tužbi zatražio izricanje disciplinske mjere razrješenje od dužnosti tuženog te tražio od Prvostupanjskog disciplinskog povjerenstva VSTV-a BiH da donese odluku kojom će glavni tužitelj Tužiteljstva BiH biti udaljen od obavljanja dužnosti do okončanja disciplinskog postupka.

Izvanredna sjednica VSTV

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH je na izvanrednoj, telefonskoj sjednici koja je održana danas donijelo odluku da će dužnost glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH obavljati Gordana Tadić, za vrijeme spriječenosti glavnog tužitelja Gorana Salihovića da obavlja tu funkciju, piše Klix. 

Gordana Tadić će mijenjati glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi protiv njega i koji je privremeno udaljen od obavljanja dužnosti s danom 29.9.2016. godine.

Gordana Tadić je zamjenica glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH i šefica Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH. Ima 20 godina tužiteljskog staža, od kojih je dvije godina zamjenik glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. 

Prilikom odlučivanja uzeto je u obzir tužiteljsko iskustvo, kao i iskustvo rukovođenja na poziciji zamjenika glavnog tužitelja. Odluka VSTV-a BiH se temelji na članu 5. Zakona o Tužiteljstvu BiH, kojim VSTV BiH određuje tko će od zamjenika glavnog tužitelja obavljati dužnost u slučaju njegove spriječenosti.

Gordana Tadić je rođena 1962. godine u Živinicama. Diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu 1985. godine, a pravosudni ispit položila je 1995. godine. Po završetku studija do 1996. godine radila je u gospodarstvu. 

U razdoblju od 1996. do 2003. godine obavljala je dužnost zamjenika općinskog tužitelja u Živinicama, a dužnost županijskog tužitelja u Tuzli obavljala je od 2003. do kraja 2011. godine.

Od početka 2012. godine do prosinca 2013. godine obavljala je dužnost zamjenika glavnog tužitelja županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije. 

Za tužitelja Tužiteljstva BiH imenovana je 20. studenog 2013. godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije