Sve spremno

Sutra povijesni dan za BiH, Čović predaje zahtjev za članstvo u EU Bruxelles

14.02.2016.
u 07:00

BiH je spremna za povijesni korak na putu prema Europskoj uniji 15. veljače u Bruxellesu. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović u ponedjeljak će ministru vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bertu Koendersu predati zahtjev BiH za članstvo u EU, piše Večernji list BiH.

Povijesni iskorak

Ovim je BiH napravila najveći iskorak do sada još od potpisivanja Daytonskog sporazuma 1995. Svečana ceremonija predaje zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji, nizozemskom predsjedništvu Vijeća Europske unije, bit će održana 15. veljače u Bruxellesu u 9 sati, priopćeno je jučer iz Predsjedništva BiH. - Sve što smo obećali Europskoj uniji mi smo ispunili i o tome sam prije desetak dana već informirao europsku povjerenicu Federicu Mogherini. Sada imamo potpuno vjerodostojan zahtjev za članstvo u Europsku uniju, izjavio je prije nekoliko dana predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. – Nećemo oko toga praviti spektakl. U izaslanstvu će prilikom predaje zahtjeva BiH biti predstavnik Ministarstva vanjskih poslova te predstavnici BiH u Bruxelelsu, rekao je Čović. Objasnio je kako je s bh. strane obećano da će Predsjedništvo BiH usvojiti zaključak koji se tiče principa tradicionalne trgovine i da to bude dovoljan okvir za nastavak rada pregovaračkih timova na prilagodbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Obećano je i da će odluka o mehanizmu koordinacije biti usvojena na Vijeću ministara BiH i to je, ističe Čović, također ispunjeno. Svečanosti će nazočiti i visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Europskog povjerenstva Federica Mogherini i povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn. Nakon svečane ceremonije u 10 sati predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović će imati susret s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i europskih poslova Slovačke Republike Miroslavom Lajčakom, a u 16.30 sati susret s povjerenikom za pregovore o proširenju Johannesom Hahnom.

BiH čeka težak posao

U 18 sati predsjedatelj Čović će se susresti s predsjednikom EPP-a Josephom Daulom. Sastanak sa zastupnicima Europskog parlamenta Cristianom Dan Predom, Andrejem Plenkovićem, Toninom Piculom, Dubravkom Šuicom, Davorom Ivom Stierom i Jozom Radošem bit će održan u 18.45 sati nakon čeka će predsjedatelj Čović nazočiti prijmu u povodu predaje zahtjeva za članstvo u EU, a domaćini su hrvatski zastupnici u EU parlamentu i izvjestitelj za BiH Cristian Dan Preda.

Nakon predaje zahtjeva BiH čeka težak posao. Važne reforme, ispunjavanje preostalih obveza, prilagođavanje europskim standardima. Zemlja koja želi pristupiti EU podnosi zahtjev za članstvo Vijeću koje potom od Komisije traži mišljenje je li država podnositeljica zahtjeva sposobna ispuniti Kopenhaške kriterije koji uključuju tržišno gospodarstvo, stabilnu demokraciju i vladavinu prava te prihvaćanje cijelog zakonodavstva Europske unije i euro.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije