Radovan Višković

Sutra zajednička sjednica vlada RS i Srbije

16.05.2021.
u 09:12

U ponedjeljak u Istočnom Sarajevu u 10 sati počinje zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije i ove godine domaćin je RS, potvrdio je jučer u Bijeljini predsjednik Vlade RS Radovan Višković. 

On je izjavio da će na sjednici biti riječi o HES Gornja Drina, izgradnji auto-puta od Rače do Bijeljine, te zračnoj luci u Trebinju, ukazujući da se o projektima Gornje Drine priča desetljećima, a kako do danas ništa nije urađeno, prenosi Srna. 

– U ponedjeljak polažemo kamen temeljac za početak radova na HES Gornja Drina, to su (hidroelektrane) Buk Bijela, Foča i Paunci. Isto tako, pripremit ćemo procedure za izgradnju auto-puta – ovih 17 do 20 kilometara od Rače prema Bijeljini. Zračna luka u Trebinju ide svojom procedurom – naveo je Višković.

Premijer RS je istaknuo da su to na neki način projekti koji omogućavaju da se više samo ne priča kako su Srbi iz Srpske i Srbije braća i jedan te isti narod, nego se to sada i pokazuje.

– Sada i djelima pokazujemo da je rijeka Drina samo jedna ljepotica koja ne dijeli, nego spaja. Drina spaja Srbe koji žive s njene jedne i druge strane i tako će ostati u narednom razdoblju – poručio je Višković.

U Foči će u ponedjeljak, 17. svibnja, početi pripremni radovi za izgradnju HE Buk Bijela na rijeci Drini, koju će zajedno financirati elektroprivrede Srbije i Srpske u iznosu 220 milijuna eura.

U zajedničkom poduzeću HES Gornja Drina poduzeće Elektroprivreda Srbije imat će udio od 51 posto, a Elektroprivreda Republike Srpske 49 posto.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije