Žepče

Tradicionalno druženje nositelja ratnih odličja HVO u Žepču

24.09.2018.
u 16:17

Udruga nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Zeničko-dobojske županije upriličila je tradicionalno druženje nositelja ratnih odličja na kojem je okupila brojne predstavnike braniteljskih udruga iz Zeničko-dobojske županije, udruge civilnih žrtava rata, članove udruga nositelja ratnih odličja HVO-a kao i ostale branitelje pripadnike HVO-a. 

Na tradicionalnom okupljanju, koje se ove godine održava po treći puta u općini Žepče, nazočila je ministrica obrane BIH Marina Pendreš, general Ilija Nakić predsjednik Sabora Federalne udruge nositelja ratnih odličja HVO-a, pripadnici Oružanih snaga BiH sa zapovjednikom topničke bojne i vojarne „ Josip Karimović Grabo“ bojnik Mato Jakić, općinski načelnik Mato Zovko, ministri u Federalnoj vladi i županijskim ministarstvima zeničko-dobojske županije iz reda hrvatskog naroda, zastupnici na županijskoj, i federalnoj razini, načelnik općine Vareš Zdravko Marošević, direktor Zavoda za zapošljavanje ZDK , načelnik PU Žepče, predstavnici javnih ustanova i institucija općine Žepče i Zeničko dobojske županije iz reda hrvatskog naroda, kao i svećenici.

Predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a Dragan Janko zahvalio se na podršci radu udruge koja je provela brojne aktivnosti kojim su promovirani događaji iz domovinskog rata ali ponajviše osiguravala pomoć članovima udruge ali i ostaloj braniteljskoj populaciji. Udruga podržava sva realna i financijski utemeljena zakonska rješenja koja će donijeti poboljšanje za braniteljsku populaciju, kazao je Janko. 

Najavio je da će se u narednom periodu raditi na dopunama zakona o dobitnicima ratnih priznanja i odlikovanja u dijelu poboljšanja statusa treće kategorije nositelja ratnijski utemeljna ih odličja HVO-a odnosno dobitnika odličja Reda hrvatskog pletera. Zahvalio se na suradnji i ostvarenim rezultatima predsjednicima općinskih podružnica u Usori , Vareši i Žepču Iliji Jeliću,
Čedomiru Franjkiću, i Josipu Trogrliću. Tijekom druženja prikazan je film o provedenim aktivnostima u razdoblju od posljednjeg druženja u Usori i uručena su brojna priznanja i zahvalnice. Plakete „Prijatelj Udruge“ dodijeljene su načelnicima općine Žepče Mati Zovko, načelniku općine Usora Zvonimiru Anđeliću i načelniku općine Vareš Zdravku Maroševiću. Pristupnica u počasno članstvo Udruge uručena je gospođama Slavici Matešić i Ljubici Jukić. Zahvalnice za ostvarenu suradnju i podršku su dodijeljene Fahrudinu Čolakoviću ministru za branitelsjka pitanja Zeničko-dobojske županije, i Iliji Zovko, djelatniku ministarstva za braniteljska pitanja Zeničko-dobojske županije. 

Plaketu Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a dodijeljena je generalu Iliji Nakiću i ministru financija u Vladi zeničko-
dobosjke županije Andreju Kajiću. Članu Udruge Anti Bakula dodijeljena je zahvalnica za izrazito zalaganje u realizaciji aktivnosti Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a u periodu od 2017.-2018. godine. Najviše odlikovanje Totem Udruge dodijeljen je Ivi Tadiću, zastupniku u Skupštini Zeničko- dobojske županije koji se zalagao za sva pitanja branitelja i pomagao članovima braniteljske populacije. 

Tradicionalnom druženju prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na središnje spomen obilježje poginulim pripadnicima HVO-a u općini Žepče. Žepački župnik vl. Predrag Stojčević izmolio je opjelo za sve poginule branitelje HVO-a. Za sve sudionike skupa podijeljeni su skromni darovi ploske sa oznakom udruge kao i godišnji kalendari događaja koje je provela Udruga nositelja ratnih odličja Hrvatskog vijeća obrane Zeničko-dobojske županije.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije