USKORO ANALIZE

Troškovi svih političara u BiH pod povećalom povjerenstva

'parlament.1'
Foto: ''
28.01.2014.
u 09:36

Zadatak spomenutog povjerenstva je utvrditi i javnost obavijesti o proračunskim troškovima koji se odnose na osobe koje obnašaju dužnosti, i to za: članove Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamenta BiH, direktore državnih institucija, te rukovodeće državne službenike

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamenta BiH trebaju danas na izvanrednoj sjednici ovog tijela utemeljiti privremeno povjerenstvo koje će utvrditi koliko se proračunskog novca izdvoji na ime prihoda i privilegija koje se ostvaruju na osnovi obnašanja dužnosti u institucijama BiH.

Zadatak povjerenstva

Zadatak spomenutog povjerenstva je utvrditi i javnost obavijesti o proračunskim troškovima koji se odnose na osobe koje obnašaju dužnosti, i to za: članove Predsjedništva BiH, Vijeća ministara, Parlamenta BiH, direktore državnih institucija, te rukovodeće državne službenike. Članovi ovog povjerenstva uz plaće i naknade koje primaju dužnosnici, moraju istražiti i javnosti prezentirati cijenu koštanja automobila koji su kupljeni za državne dužnosnike, na svim razinama vlasti u trenutku nabave. Nedavno je objavljen skandalozan podatak po kojem je prošle godine samo na osiguranje predsjednika i dva potpredsjednika FBiH potrošeno 1,3 milijuna maraka. Sigurnost državnih dužnosnika porezne obveznike u BiH godišnje košta više od četiri milijuna KM. Naime, toliko novca je prošle godine potrošeno iz proračuna SIPA-e za osiguranje štićenih osoba u BiH. Najveći iznos, skoro 2,5 milijuna KM, potrošen je za plaće i opremu policije, a preostali dio na putne troškove, gorivo, servisiranje automobila, odore i oružje. Da se u tu svrhu troši mnogo novca, ukazuju i u samoj SIPA-i koja je uputila Vijeću ministara BiH prijedlog izmjena uputa o fizičkom i tehničkom osiguranju osoba i objekata. Na prijedlog zastupnika SDP-a BiH povjerenstvo će svojim istraživanjem troškova dužnosnika obuhvatiti ovaj i prethodni mandat, ukupno sedam godina, dok bi članovi povjerenstva posao trebali raditi bez financijske naknade.

Sve stranke u povjerenstvu

Svi klubovi zastupnika će imati priliku imenovati po jednog člana u ovo povjerenstvo. “Institucije BiH moraju pokazati punu transparentnost, a posebno oni najodgovorniji u njima” stav je SDP-a BiH. Troškovi dužnosnika na svim razinama vlasti u BiH su golemi. Samo na smještaj državnih institucija, bez ostalih pripadajućih troškova u prošloj godini iz proračuna je izdvojeno 19,549.000 KM, dok su za ovu 2014. godinu planirana sredstva u iznosu od 19,476.000 KM, što je povećanje za 17.000 KM. Veliki novac za smještaj svojih ministarstava troši i Vlada Federacije BiH. Taj trošak prešao je 10 milijuna maraka na godišnjoj razini. Bit će zanimljivo danas vidjeti koje će stranke podržati utemeljenje istražnog povjerenstvo koje će se baviti troškovima dužnosnika na svim razinama vlasti u BiH. Koliko će povjerenstvo raditi na pronalasku i objavi ovih vrlo osjetljivih podataka nije poznato. No, sigurno je da se oni neće objavljivati u razdoblju trajanja predizborne političke kampanje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije