Cijene rastu, a ponuda mala

Tržište nekretnina u BiH "gladno" novih stanova

stanovi
Pixsell
26.08.2023.
u 08:10

Ekonomista Faruk Hadžić kaže kako je vrlo teško reći hoće li i u kojem obimu cijene nekretnina pasti, ali dodaje kako on osobno u ovom trenutku ne bi kupovao stan.

Cijene nekretnina u Bosni i Herceogovini i dalje rastu, dok ponuda još uvijek ne zadovoljava potražnju. 

U prvom  polugodištu ove godine prodano je 1555 novih stanova (695 u prvom, a 860 u drugom kvartalu),  što je za 9 posto više nego u istom periodu prošle godine, piše Indikator.ba.

Prоsјеčnа ciјеnа prоdаnih nоvih stаnоvа po metru kvadratnom u drugom tromjesečju 2023. godine iznosila je 2 603 KM i u usporedbi s prоsјеčnom ciјеnom prоdаnih nоvih stаnоvа u 2022. gоdini veća je za 6,5 posto, a u оdnоsu nа drugo tromjesečje 2022. gоdinе veća je za 5,1 posto, prema podacima Agencije za statistiku BiH. 

Ekonomista Faruk Hadžić kaže kako je vrlo teško reći hoće li i u kojem obimu cijene nekretnina pasti, ali dodaje kako on ličnoosobno u ovom trenutku ne bi kupovao stan. 

- Da se samo gleda tržište građana Bosna i Hercegovine, onda bi mogli očekivati pad  Međutim, na snažan rast cijena nekretnina poprilično su zaslužni naši građani  koji ne žive u BiH, koji zarađuju znatno veće plate van BiH i kojima su te cijene prihvatljive i oni održavaju ovako visoku razinu cijena. Ono što sam izjavio prije tri-četiri mjeseca  i sad ću ponoviti - u ovome trenutku ja ne bih rješavao stambeno pitanje, izjavio je Hadžić.

Stambeno tržište je još uvijek "gladno" novih stanova, budući da je potražnja još uvijek velika.  Dok je u prvom polugodištu prodano 1555 novih stanova istovremeno je tržištu ponuđeno "samo" 1007 novosagrađenih stanova. 

Podbacilo je drugio tromjesečje u kojem je izgrađeno svega 386 stanova, što je za 8,7 posto manje u odnosu na isti period 2022. godine. Ipak, u izgradnji ima još 4.860 stanova, što predstavlja rast  za 1,7% u odnosu na broj nezavršenih stanova u istom periodu prošle godine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?