Razvoj Čitluka do 2027.

U gospodarstvo će se uložiti 1,5 mil. KM

01.02.2019.
u 10:09

Vijećnici Općinskog vijeća Čitluk jučer su jednoglasno usvojili nacrt Integrirane strategije razvoja općine Čitluk za razdoblje od 2019. do 2027. godine, piše Večernji list BiH. 

Turistička ponuda

Predstavili su ga načelnik Čitluka Marin Radišić i koordinator općinskog razvojnog tima Slaven Markota. Markota je predstavio metodologiju korištenu u izradi nacrta strategije, stratešku platformu koja uključuje socio-ekonomsku analizu stanja iz čega su proizašli ciljevi daljnjeg razvoja te, kako je rekao “sve ono što želimo biti i postići do 2027. godine”. - Općina Čitluk je dinamična, uređena i razvijena općina s prepoznatljivom turističkom ponudom i razvijenim gospodarstvom koja pruža mogućnosti kvalitetnog života i rada - kazao je Markota. Inače, nacrtom strategije predviđeno je u gospodarski razvoj uložiti 1,519.000 KM, i to u 19 razvojnih projekata i mjera - izgradnju biciklističke staze, hodočasničke staze, revitalizaciju vinskih cesta, izradu projektne dokumentacije za visitor centar i revitalizaciju stare ceste kroz Podgredu, uređenje korita rijeke Neretve, razvoj kampa u Međugorju, izgradnju autobusnog kolodvora i gradske tržnice u Čitluku, projektnu dokumentaciju za gradnju vinogradarsko-vinskog centra, centra za poduzetništvo mladih, uređenje poslovnih zona u općini, gradnju servisnih prometnica u gospodarskoj zoni kod Tromeđe, analizu i uvođenje novih strukturnih zanimanja u SŠ-u. Planirano je i 15-ak projekata društvenog razvoja: preuređenje dijela zgrade PŠ-a u Donjem Velikom Ograđeniku u predškolsku ustanovu, gradnja sportskih dvorana za OŠ Bijakovići i Srednju školu u Čitluku, uređenje pomoćnog stadiona na Barama, izgradnja otvorenog centra za male sportove u Čitluku, rekonstrukcija zgrade čitlučkog KIC-a, izgradnja spomenika za poginule branitelje i spomen-sobe Domovinskog rata, elaborat za opremanje Gradske knjižnice Čitluk, prilagodba Centra za socijalni rad, opremanje područnih ambulanti... za što je predviđeno 5,179.000 KM. Važni projekti predviđeni su i u području zaštite okoliša, njih 26: rekonstrukcija tlačnog cjevovoda od Biletić Polja do bazena Jelina glava, rekonstrukcija vodospremnika Jelina glava i distributivnog cjevovoda Blizanci - Čitluk, izrada glavnog projekta za rekonstrukciju vodozahvata u Biletić Polju. Planirani su i projekti poboljšanja kanalizacijske infrastrukture u Čitluku, Međugorju i Bijakovićima, zaštite i upravljanja vodama (regulacija potoka Lukoć i oborinskih voda kod betonske brane u Služnju).

Zaštita okoliša

Tu su i postavljanje kontejnera za razvrstavanje otpada, izgradnja reciklažnog dvorišta i deponij za građevinski otpad te sanacija divljih odlagališta... Predviđa se i rekonstrukcija i modernizacija lokalnih cesta, završetak gradnje Ul. Stjepana Radića u Čitluku, izrada projektne dokumentacije za prometnice u obuhvatu regulacijskog plana Bare 1 i za spajanje kružnog toka kod Lovačkog doma s cestom za Široki Brijeg te izgradnja priključnih cesta za buduću obilaznicu, gradnja vatrogasnog doma i parka za djecu i mlade u Čitluku te pošumljavanje goleti, za što se očekuju ulaganja od 5,857.000 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?