Vlada HBŽ-a raspodijelila 776.792 KM za vodoprivredne projekte

U Ljubunčić, najveće naselje u Livnu, stiže vodovod

24.11.2021.
u 21:00

Vlada HBŽ-a donijela je i provela odluku o raspodjeli sredstava za sufinanciranje projekata iz programa utroška sredstava kapitalnih transfera "Potpora općinama – vodoprivreda" utvrđenih proračunom HBŽ-a za 2021. Za projekte jedinica lokalne samouprave s područja HBŽ-a iz oblasti vodoprivrede radi se o ukupno 776.792 KM, piše Večernji list BiH. 

Veliki značaj

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Božo Perić potpisao je ugovore s predstavnicima općina Tomislavgrad, Drvar, Bosansko Grahovo, Kupres i Grada Livna. Nazočio je i predsjednik Vlade HBŽ-a Ivan Vukadin te naglasio da su ovakvi projekti od velikog značaja za županiju. Raspodjela sredstava izvršit će se na sljedeći način: općina Bosansko Grahovo – za rekonstrukciju gradske vodovodne mreže, 1. faza 7440 KM, općina Kupres – za rekonstrukciju vodocrpilišta "Točak" s izgradnjom vodospreme 73.040 KM, općina Tomislavgrad – za izgradnju kanalizacije u naselju Bobara 200.000 KM i u Ulici Potkolje 103.600 KM, Grad Livno – za izradu propusta i odvodnih kanala 37.772 KM i izgradnju sekundarne vodovodne mreže za naselje Ljubunčić 312.300 KM te općina Drvar – za rekonstrukciju vodovodne mreže, dio distribucijske vodovodne mreže od spremnika, kroz glavnu ulicu, do semafora, 42.640 KM. - Kroz najdalje 15 dana novac će biti na računima općina i Grada Livna i cijelu sljedeću godinu na njima je utrošiti ga sukladno podnesenom projektu te dostaviti izvješće Ministarstvu – kaže ministar Perić dodajući kako se Općina Glamoč propustila javiti na javni poziv. Na raspolaganju za raspodjelu od ubranih vodnih naknada bilo je ukupno 800.000 KM, no podijeljeno je 776.792 KM, a razlika od 23.208 KM odnosi se na sredstva koja su trebala pripasti Općini Glamoč. Radi se o sredstvima prikupljenim na ime općih i posebnih vodnih naknada. Prikupljeni novac županije raspodjeljuju općinama i gradovima prema postotku od ukupnog iznosa uplate na ime opće i posebne vodne naknade uplaćene u 2020. - To su značajna sredstva za unaprjeđenje kvalitete i standarda života ljudi.

Osigurana trećina novca

Naselje Ljubunčić, 15 km od Livna, najveće naselje i župa na području grada, nema vodovod. Za projekt izgradnje potrebno je milijun KM, a ovim je osigurana trećina novca i vjerojatno će dogodine dobiti vodu. U Tomislavgradu je za kanalizaciju osigurano oko 300.000 KM, a to su značajna sredstva da se uvede vodovod, izgradi kanalizacija... – kaže Perić.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije