Agencija za statistiku BiH

U tijeku drugi val ažuriranja master okvira uzorka za statistička istraživanja u BiH

anketa
28.02.2020.
u 12:00

Agencija za statistiku BiH, u suradnji s entitetskim zavodima za statistiku, provodi drugi val ažuriranja Master okvira uzorka za statistička istraživanja bazirana na domaćinstvima. Za potrebe ažuriranja, akreditirani anketari i kontrolori popisuju domaćinstva u odabranom uzorku popisnih krugova s krajnjim ciljem da se poveća obim i kvalitet statističkih podataka u Bosni i Hercegovini kao i njihovo dalje usklađivanje sa EU standardima. 

Ova aktivnost se realizira kroz projekt „Podrška statističkom sustavu Bosne i Hercegovine za pripremu glavnog okvira za uzorak“ uz financijsku podršku Delegacije EU u Bosni i Hercegovini. Svrha projekta je da se, prvi put od 2009. godine, dobije novi statistički okvir uzorka za istraživanja bazirana na domaćinstvima. 

Novi master okvir uzorka će omogućiti kvalitetniji odabir uzoraka za sva statistička istraživanja koja su jedna od glavnih aktivnosti statističkih institucija u Bosni i Hercegovini. Nedostatak odgovarajućeg okvira uzorka direktno se odražava i na kvalitet odabira uzorka i na kvalitet rezultata istraživanja. Dakle, ažurirani okvir uzorka je preduvjet za kvalitetan rad statističkih institucija u BiH i za usklađivanje službene statistike BiH sa EU standardima.

Projekt ažuriranje okvira uzorka se provodi kvartalno u trajanju od tri godine. Aktivnosti na terenu se, u prva četiri kvartala, provode u suradnji s agencijom Prism Research & Consulting iz Sarajeva. Nakon toga, ažuriranje će nastaviti statističke institucije u Bosni i Hercegovini Agencija za statistiku BiH, Federalni zavod za statistiku FBiH i Republički zavod za statistiku RS.

Zbog značaja ovog projekta statističke institucije mole nosioce domaćinstava za aktivnu suradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i jamče da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti osobnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi i da će ispitanici ostati potpuno anonimni, te da će se prikupljeni podaci koristiti isključivo za statističke svrhe.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?