Prema podacima Agencije za statistiku BiH

U veljači u BiH prvi put registrirano 8208 motornih vozila, 2515 više nego prošle godine u istom mjesecu

21.03.2024.
u 18:41

Broj vozila, kako rabljenih tako i novih, na prometnicama Bosne i Hercegovine ponovno raste. Prema podacima Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine, u veljači ove godine prvi je put registrirano 2515 motornih vozila više nego u istom razdoblju prošle godine. Naime, podaci iz izvješća "Prvi put registrirana cestovna motorna vozila, veljača 2024." pokazuju kako je u veljači ove godine prvi put registrirano 8208 motornih vozila, dok je u istom mjesecu prošle godine taj broj iznosio 5693, piše Večernji list BiH. Također, u prva dva mjeseca ove godine ukupno su prvi put registrirana 14.922 motorna vozila, dok je taj broj za isto razdoblje godinu prije iznosio 10.856. Kako se navodi u spomenutom izvješću Agencije za statistiku BiH, od ukupnog broja prvi put registriranih vozila u veljači ove godine najzastupljenija su: putnička vozila (76,1%), kamioni (7,7%), prikolice (3,6%), motocikli (1,9%), poluprikolice (1,8%), cestovni tegljači (1,5%), mopedi (1,1%), dok je najmanji udio prvi put registriranih autobusa i specijalnih vozila (0,4%). Kategorija "ostalo" sudjeluje s 5,4% registriranih motornih vozila u odnosu na ukupan broj registriranih vozila. - U veljači 2024. godine zabilježen je porast od 44,2% u broju prvi put registriranih motornih vozila u Bosni i Hercegovini u odnosu na veljaču 2023. godine - stoji u izvješću Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Zanimljivo je spomenuti kako se od ukupnog broja prvi put registriranih vozila u veljači ove godine njih 17,1% odnosi na nova vozila. Ako se promatraju prvi put registrirana nova motorna vozila, postotno je najviše registriranih putničkih automobila (54,6%). Dakle, navedeni podaci pokazuju kako su tijekom veljače ove godine prvi put registrirana ukupno 1404 nova motorna vozila, što je za 426 više u odnosu na isti mjesec prošle godine. Također, u prva dva mjeseca ove godine ukupno su registrirana 2382 nova vozila, dok je u istom razdoblju godinu prije taj broj iznosio 1876 motornih vozila. Među novim vozilima koja su prvi put registrirana u Bosni i Hercegovini tijekom prošlog mjeseca najviše je putničkih vozila - 767. Zatim, prema broju slijede prikolice - 162 te kamioni, kojih je na registraciji bilo 150.

U navedenom razdoblju prvi put registrirano je i 35 novih mopeda, 36 motocikala, dva autobusa, 23 cestovna tegljača, 15 specijalnih vozila, 29 poluprikolica, dok je u kategoriji ostalih registrirano 185 novih motornih vozila. Nadalje, od ukupnog broja prvi put registriranih novih vozila tijekom veljače 2024. godine, 48,6% vozila registrirale su fizičke osobe. U kategoriji novih putničkih automobila najveći postotni udio imaju automobili koji kao pogonsko gorivo koriste benzin (50,1%), dok električni pogon ima njih svega 0,6 posto. Među novim vozilima koja su u Bosni i Hercegovini prvi put registrirana tijekom prošlog mjeseca našlo se i 44,2 posto onih koji kao pogonsko gorivo koriste dizel. Kako su naveli iz Agencije za statistiku, podaci u ovom izvješću objavljeni su na osnovi dostupne baze podataka o registriranim cestovnim motornim vozilima Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine – IDDEEA.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije