Krećete na odmor: napunite spremnik

U vrijednosti jednog spremnika benzina u Grčkoj u BiH se može natočiti jedan i pol

gorivo_nnn_bih_090715[1]
09.08.2015.
u 08:22

Trenutačno se za pun spremnik goriva u Hrvatskoj plati 53,20 eura, što je više za 11,20 eura nego u BiH

Krenete li na odmor automobilom, dobro bi bilo da napunite pun spremnih goriva, osim ako ste krenuli u Rusiju. Kako sada stvari stoje, ako krenete na Jadran, onda bi dobro bilo napuniti spremnik, a ako se uputite ka Grčkoj, onda bi se gorivo trebalo osigurati i za dolazak i za povratak.

Tako je u Bosni i Hercegovini i za litar bezolovnog benzina goriva potrebno oko 1,05 eura, a u Grčkoj za benzin treba oko 1,6 eura, pa za punjenje spremnika od 40 litara u BiH trebaju oko 42 eura, a u Grčkoj oko 64 eura, odnosno u vrijednosti jednog spremnika benzina kupljenog u Grčkoj u BiH se može natočiti jedan i po.

Litar bezolovnog benzina u Hrvatskoj je ispod deset kuna, ali je ipak skuplji nego u BiH. Trenutačno se za litar treba izdvojiti 1,33 eura, dakle, pun spremnik je 53,20 eura, što je ušteda od 11,20 eura. Najpovoljnija cijena goriva u Europi je, naravno, u Rusiji gdje je za litar potrebno nešto više od pola eura. U ovoj zemlji za litar bezolovnog benzina treba platiti oko 0,57 eura. Tamo se za pun spremnik trebaju izdvojiti 22,80 eura, gotovo dvostruko manje nego u BiH, zemlji u kojoj je trenutačno najjeftinije gorivo u regiji.

Najskuplje je gorivo u najrazvijenijim europskim zemljama, pa recimo, vozači u Nizozemskoj za litar bezolovnog benzina moraju platiti oko 1,73 eura, 69,20 eura za spremnik, dok je dizel gorivo najskuplje u Velikoj Britaniji jer litar stoji 1,7 eura. Za litar bezolovnog benzina u Srbiji je potrebno oko 1,18 eura, a dizela oko 1,24 eura.

Razlike u cijeni goriva postoje, pa bi, za one koji kreću prema moru automobilom bilo dobro da prije polaska pogledaju koliko stoji gorivo u okruženju jer se pametnim točenjem spremnika može dosta uštedjeti i ostati i s više novca u novčaniku pri kupovini iste količine iste robe.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije