HKD ‘Napredak’

U Zagrebu tribina o stanju katoličkih župa u BiH

24.06.2016.
u 07:25

Poznato je kako godinama broj stanovnika u Hrvatskoj kontinuirano opada i ako se nastavi sadašnji trend smanjenja broja stanovnika, koji godišnje iznosi oko 15.000, što je broj stanovnika manjeg grada u Hrvatskoj veličine Makarske, velika je vjerojatnost da će Hrvatska 2050. godine imati oko tri milijuna stanovnika, piše Večernji list BiH.

Stanje u Hrvatskoj je loše, a kakvo je tek u BiH slikovito su predočili sudionici održane tribine pod nazivom “Stanje katoličkih župa na području BiH između 1991. i 2015.”. 

Tribina je održana u Zagrebu u Napretkovu kulturnom centru u organizaciji Kluba znanstvenika HKD “Napredak” - Glavna podružnica Zagreb.

Zabrinjavajući podaci

U uvodu predavanja Tomislav Dubravac, predsjednik HKD “Napredak” Zagreb i voditelj Kluba znanstvenika, kratko je upozorio na demografsko stanje, predstavio predavače (Franjo Marić i Stjepan Šterc s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) i pozdravio goste, među kojima su bili Božo Ljubić uime predsjednika Sabora RH Željka Reinera, Stipo Botica uime Matice hrvatske, Mirko Zelić uime HAZU-a te Željko Zaninović uime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića. Franjo Marić je stanje slikovito prikazao kroz brojke prema popisu župa u BiH od 1991. do 2015.

Zabrinjavajuće podatke o broju stanovnika po dekanatima i biskupijama BiH osobito je poražavajuće na području RS-a. Što se može učiniti i koji su glavni razlozi takvog stanja, pokušao je odgovoriti gost tribine Božo Ljubić navodeći kao glavne razloge političko stanje i obespravljenost Hrvata u BiH.

O gospodarskim resursima koji su bitan čimbenik opstojnosti nekog naroda govorio je Mirko Zelić navodeći pri tome relevantne podatke prikupljene istraživanjima HAZU-a u RH gdje navodi kako gospodarsko bogatstvo i broj stanovnika u RH ne bi trebali imati problema za svoju održivost, ali problemi su zbog, kazao je, loše vođene politike.

Ne postoji ozbiljna strategije

Ugledni demograf prof. dr. sc. Stjepan Šterc to je samo još više potkrijepio podacima o  lošoj gospodarskoj i demografskoj politici. Smatra da se demografsko pitanje koristi samo u dnevno-političke i izborne svrhe te ne postoji ozbiljna strategija za rješavanje tog problema. - Sama situacija da je danas odnos nezaposlenih i zaposlenih u Hrvatskoj 1:1,2, a prije 25 godina je bio 1:3, dovoljno govori o alarmantnosti takvog stanja koje vodi u neodrživost mirovinskog sustava, kazao je Šterc.

- Mračna statistika ne daje izglede za dobru budućnost. Samo hitni i radikalni potezi mogu nešto popraviti takvo stanje, a hoće li političari i mjerodavne institucije to učiniti, otvoreno je pitanje koje ćemo pratiti, kazao je predsjednik Dubravac u Orašju za vrijeme obilaska PP gdje pokušava konkretnim projektima stipendiranja pomoći da mladi ne donose odluke odlaska već ostanka tamo gdje im je najljepše - u rodnom kraju. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije