vlada fbih

Ulog Vlade od 6 milijuna KM planirali otkupiti za milijun

15.09.2015.
u 06:15

Vlada FBiH je usvojila informaciju o stanju u JP B&H Airlines doo i pregovorima s predstavnicima Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft - MDTEG. Federalnom ministarstvu prometa i veza i Federalnom ministarstvu financija je naloženo da, u suradnji s Uredom premijera Vlade FBiH, nastave pregovore s predstavnicima ove kompanije u cilju osnivanja zrakoplovne kompanije kojom bi bio riješen status zaposlenika BH Airlinesa, donosi Večernji list.

Dug veći od kapitala

U bilanci stanja na dan 31. prosinca 2014. iskazan je gubitak kompanije iznad visine kapitala od 20,011.970 KM, te je evidentno da povjeritelji više ne mogu biti namireni iz kapitala poduzeća i da je potreban proces restrukturiranja u cilju osiguranja nastavka poslovanja. "Roland Ehrsam, pravni zastupnik MDTEG, je samoinicijativno kontaktirao ured premijera 10. srpnja 2015. s mišlju da se razgovara o ideji osnivanja novog regionalnog zrakoplovnog prijevoznika te mu je omogućen i sastanak u Uredu premijera FBiH kojemu je nazočio direktor Ureda premijera te djelomično i premijer Novalić", navodi se u informaciji. lzražena je spremnost Ehrsama da sudjeluje s kompanijom iz Njemačke u kreiranju novog poduzeća u BiH, i to isključivo u formi većinskog vlasnika. Nadalje, navodi se da se istog dana Ehrsam sastao s direktorom BH Airlinesa u cilju prikupljanja određenih informacija o samom poduzeću. Ehrsam 28.srpnja predlaže da potpora Vlade FBiH za novo poduzeće bude 10 milijuna KM, i to 6 milijuna u formi uloga, a 4 milijuna u formi pozajmice. Tih 6 milijuna (49%) bi inozemni partner otkupio u 2017. za milijun KM što implicira da će poduzeće generirati gubitke u 2015. i 2016. i da će se gubitak knjižiti na račun umanjenja kapitala. U kasnijim prepiskama se spominje varijanta potpore u iznosu od 20 milijuna u razdoblju od tri godine. Ove prijedloge je Ured premijera odbacio.

Daljnji pregovori

U cilju daljnjih pregovora Ehrsam izražava spremnost da se osnuje bh. kompanija kojoj bi bio 100% vlasnik. Sudjelovanje Vlade nije pod uvjetom, ali bi ova kompanija preuzela sve zaposlenike BH Airlinesa najkasnije do 1. listopada 2015. i preuzela operacije pod Europskim certifikatom zračnog prijevoznika najkasnije do 1. prosinca 2015.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?