kontrola proizvoda na bh. tržištu

Uništena 4854 nesigurna predmeta, a među njima i mnogo igračaka

ilustracija
22.08.2017.
u 19:05

Na tržištu Bosne i Hercegovine mnoštvo je proizvoda koji ne zadovoljavaju propisane sigurnosne standarde, a dio njih nadležna tijela uspijevaju “prepoznati” i onemogućiti njihov plasman do krajnjih korisnika, odnosno građana, piše Večernji list BiH.

Povlačenje s tržišta

Prema podacima Agencije za nadzor nad tržištem BiH, prošle godine je administrativno, vizualno ili laboratorijski kontroliran 251 model proizvoda, od čega je 130 modela bilo neusklađeno s propisanim sigurnosnim zahtjevima.

Riječ je o ukupno 374.200 komada tih proizvoda. Nakon otkrivanja neusklađenosti su otklonjene kod 366.929 komada spornih modela različitih proizvoda, dok je 7271 primjerak povučen s tržišta BiH. Dio povučenih primjeraka neprehrambenih proizvoda je sukladno propisima i procedurama uništen. Od spomenutog broja (7271), čak 4854 primjerka su uništena.

Naravno, nije ista opasnost od distribucije i korištenja svih proizvoda koji ne zadovoljavaju sigurnosne standarde, a koji su uspjeli ući na tržište BiH. Tijekom aktivnosti proaktivnog i reaktivnog nadzora nad tržištem identificirano je 58 modela nesigurnih proizvoda koji predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače. U toj skupini proizvoda nalaze se različita elektronička oprema, bicikli, sportska oprema, igračke, oprema za telefone, osobna zaštitna oprema i proizvodi koji dolaze u kontakt s kožom. Po brojnosti prednjače predmeti iz elektroničke opreme te, što je zabrinjavajuće, igračke jer je riječ o predmetima koji su namijenjeni djeci.

Brojni rizici

Različite su i vrste rizika zbog kojih su ti predmeti povučeni s tržišta i proglašeni posebno rizičnim za potrošače. Prednjače kemijski i rizik od ozljeda, ali su zabilježeni i rizici od strujnog udara te od utapanja, oštećenja sluha, požara i opeklina.

Kina je odavno glavna zemlja podrijetla većine neprehrambenih proizvoda na bosanskohercegovačkom tržištu pa ne čudi podatak, do kojeg se došlo analizom, da je najviše nesigurnih proizvoda s ozbiljnim rizikom za potrošače iz Kine, čak 79%. Od ostalih zemalja, među nesigurnim proizvodima značajnije su zastupljeni još samo oni iz Turske, dok se sporadično javljaju i domaći te proizvodi iz Poljske i Njemačke, kao i oni za koje je nemoguće utvrditi zemlju podrijetla. U otkrivanju i uklanjanju opasnih i rizičnih proizvoda s tržišta vrlo je važna i suradnja s građanima. Agencija za nadzor nad tržištem BiH je prošle godine odgovorila na 29 upita i prigovora potrošača. Ono što otežava rad Agencije, a time i učinkovitiji nadzor nad tržištem je neusvajanje novog državnog zakona i smjernica novog pristupa EU.

Unatoč tomu, u ovoj godini planiran je proaktivni nadzor nad tržištem 20 skupina proizvoda, uključujući dječje krevetiće, laserske pokazivače, magnetne igračke, dječje svjetiljke, motorne kosilice, električna glačala…

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije