Ured ombudsmana

Uprave tvrtki radnike podvrgavaju poligrafu

03.09.2017.
u 10:00

Nijedan oblik maltretiranja radnika, popularno zvanog “mobbing”, nije dopustiv te, ako se takvo što događa, radnik ili skupina radnika mogu tužiti poslodavaca pred sudom. Iz Ureda ombudsmana za zaštitu ljudskih prava u BiH ponovili su apel u kojem napominju kako je bilo kakav pritisak na radnika kažnjiv, a povod za njihovu reakciju su tvrdnje kako je više od stotinu radnika poduzeća Boksit, Mileks i tvrtki koje su podizvođači radova u rudniku boksita podvrgnuto poligrafskom testiranju od Uprave spomenutih tvrtki.

Ombudsmani podsjećaju da takva praksa ima elemente mobbinga jer dovodi do uznemiravanja radnika i izazivanja osjećaja nesigurnosti te straha u radnom kolektivu. Istim povodom, ombudsmani za ljudska prava BiH su početkom 2015. izdali preporuku Upravi te kompanije da poduzme sve nužne mjere kako bi iz svoje poslovne prakse eliminirala takve radnje.

U posebnom izvješću, koje je sastavljeno istim povodom i koje je usvojila Parlamentarna skupština BiH, upozoreno je kako je poligrafsko testiranje iskorišteno kao metoda discipliniranja radnika mimo Zakona o radu i drugih općih propisa koji reguliraju oblast radnih odnosa.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije