Počela berba

Urod i kvaliteta grožđa u Brotnju najbolji u posljednjih 15-ak godina

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
14.09.2015.
u 06:15

Nakon što je počela berba grožđa na 200-njak hektara plantažnih vinograda Vinarije Čitluk, trganje je počelo i na 1100 hektara plantažnih vinograda u vlasništvu broćanskih vinogradara.

Budući da su povoljne vremenske prilike pogodovale vegetaciji vinove loze i dozrijevanju grožđa, vinogradari zadovoljno trljaju ruke jer su ovogodišnji urod i kvaliteta žilavke i blatine bolji nego ikad u posljednjih petnaestak godina. Povoljne vremenske uvjete vinogradari koriste za berbu.

Po tradicionalnom broćanskom običaju, i ove su godine mnogi Brotnjaci koji rade u inozemstvu za trganje došli u rodni kraj. Dok ovih dana trgači diljem Brotnja beru grožđe, dotle stariji i iskusniji vinogradari i vinari pripremaju podrume, muljače i bačve za prihvat vinskih sorti grožđa žilavke i blatine te za njihovu preradu.

Idućih dana u podrumima muljače će danonoćno gnječiti zlatne bobice grožđa i pretvarati ih u slatki mošt.

Idućih dana na području Brotnja, najvećeg vinogorja u Bosni i Hercegovini, ubrat će se više od tisuću vagona autohtonih vinskih sorti grožđa žilavke i blatine koje će se po najsuvremenijoj tehnologiji preraditi u istoimena vina vrhunske kakvoće koja se uspješno prodaju u cijelom svijetu.

Stoga će se u petak, subotu i nedjelju održati tradicionalna jubilarna 60. kulturno-turistička i gospodarstvena manifestacija "Dani berbe grožđa - Brotnjo 2015." koja će u cijelosti biti posvećena grožđu, moštu i vinu u čast, a koja je u posljednjih dvadesetak godina poprimila međunarodno obilježje.

I ovom prigodom Brotnjaci pozivaju sve svoje prijatelje da za vrijeme trajanja kulturno-turističke i gosodarske manifestacije Dani berbe grožđa dođu u Čitluk i da se zajedno s njima raduju obilatu urodu i uživaju u jedinstvenoj besplatnoj degustaciji grožđa, domaćih vina, rakije "loze" i obilju broćanskih specijaliteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije