vodoopskrba

Uskoro moguće veće redukcije, stručnjaci savjetuju štednju vode

05.06.2018.
u 10:09

U ljetnim mjesecima redukcija vode česta je tema među građanima ove zemlje. Tijekom čitave prošle godine govorilo se o Sarajevu i činjenici da ljudi nisu imali vode, a isti problem, kako stvari stoje, mogao bi žitelje glavnoga grada pratiti i ovog ljeta.

Naime, ove godine su počeli veći radovi na vodovodnoj mreži, tako da dijelovi grada povremeno ostaju bez vode. U Stocu pak obaviješteni su svi korisnici koji su priključeni na vodovodni sustav Stolac o nestanku vode zbog velikog kvara na glavnoj dovodnoj cijevi, a korisnike se zamolilo da pripreme zalihe vode.

U zapadnoj Hercegovini pak situacija je nešto bolja. Premda ni tu nisu isključeni problemi s opskrbom u ljetnim mjesecima jer se uvijek mogu dogoditi neke neočekivane stvari. Također, s obzirom na to da je Hercegovina tradicionalno poljoprivredna regija i da mnoga kućanstva upravo vodu iz vodovoda koriste za zalijevanje, postoji opravdana mogućnost da će doći do redukacija. Stručnjaci stoga ovih dana savjetuju da se vodu ne uzima zdravo za gotovo i da je se koristi razumno.

Od 3 posto pitke vode samo 1 posto je one dostupne za piće, zato je i štednja vode postala važna tema. - Čak i u područjima gdje se čini da vode ima u izobilju, trebalo bi početi razmišljati o racionalnijoj upotrebi vode - upozorenje je stručnjaka.

Među načinima za jednostavne uštede na vodi u kućanstvu prvi glasi: provjerite cure li vam slavine ili cijevi.

- Samo lagano kapanje vode iz istrošene slavine može trošiti i do 75 litara vode dnevno. Veća propuštanja mogu trošiti i stotine litara vode na dan. Ako instalirate štedni regulator mlaza, možete uštedjeti 70 posto vode - prvi je savjet.

Drugi je da se zahod ne koristi kao pepeljara ili koš za smeće. - Svaki put kada opušak, maramicu ili neko drugo smeće bacite u WC i pustite vodu, potrošite pet do sedam litara vode. Prestanite to raditi i smeće bacajte u kantu - savjetuje se. Idući je provjera vodokotlića i to na jednostavan način. - Stavite malo boje za hranu u vodokotlić. Ako se boja počinje pojavljivati ​​u WC školjci u roku od 30 minuta, i to dok ne puštate vodu, to je znak da vam vodokotlić curi - treći je savjet. Da biste na vrijeme spriječili negativne pojave, savjeta je se dobro pridržavati.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije