Međugorje

Uživali kušajući žilavku i blatinu u Vinariji Hercegovina produkt

U Herceg Etno selu u Međugorju uz rezanje duhana nastupili su i članovi HHUD sv. Marko s Vionice s
17.03.2017.
u 07:00

Novinarima iz brojnih zemalja svijeta, među kojima je bio i Večernjakov reporter, ponuđeno je obići Vinariju Hercegovina produkt u Međugorju i uz razne delicije degustirati i njezina vina. Vinarija je udaljena oko 100 metara od Herceg etno sela, piše Večernji list BiH. O Vinariji Hercegovina produkt tom im je prigodom govorio direktor Herceg etno sela Branimir Penava. Pričao je malo o povijesti vina u Hercegovini, povijesti Vinarije Hercegovina produkt te samim vinima.

Obilazak je završio u lijepo uređenoj konobi gdje su na kraju ugledni gosti degustirali proizvode vinarije u dojmljivom hercegovačkom ambijentu. Degustirala su se posebice poznata vina žilavka i blatina, ta nadaleko poznata broćanska vina.

“Dobro došli u BiH, Hercegovinu, Herceg etno selo i Vinariju Hercegovina produkt u Međugorju.

Hercegovina ima grožđa i kamena. Kamen ste vidjeli u Herceg etno selu, a sada ste u Vinariji gdje je obilje vina koje je proizvedeno od grožđa.

Kapacitet Vinarije je tri milijuna litara, a ima 250 hektara vinograda. Ono što je važno kušati su dvije autohtone sorte vina žilavka i blatina.

Piti žilavku i blatinu znači uživati u svemu što nude Hercegovina i Bosna i Hercegovina. Hercegovina ima veliki broj sunčanih sati i u kamenu je, što nudi čudesna vina”, kazao je, među ostalim, direktor Etno sela Penava. Gostima je ovom prigodom u Vinariji Ante Radišić Aneta iz Služnja iz čitlučke općine prezentirao stari način rezanja duhana, kako je kazao, u “avanu”, stroju za rezanje duhana, i da se taj rezani duhan zvao “škija”.

“Izrezao sam duhana toliko da ga jedan kamion ne bi mogao povući”, kazao je Ante i pokazao im kako izgleda izrezani duhan - “škija” koji je umotavao u “ćate” i pravio tradicionalne domaće cigare. Novinare je to posebno zanimalo.

Sve se veže - sunce, vino, hrana, piće, nošnje. Na dolasku im se predstavilo Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Sv. Marko” iz Vionice s više kulturnih sadržaja iz Hercegovine, Brotnja i s tradicionalnom igrom “linđom”. Sve je završilo u restoranu Herceg etno selu gdje su se kušali najbolji specijaliteti ove kuće uz prigodni kulturno-zabavni program.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije