Povjerljivo izvješće

Vehabije u RS-u locirani od Prnjavora do Bijeljine

vehabije
Foto: ilustracija
23.03.2017.
u 07:00

Pripadnici vehabijskog pokreta locirani su u Republici Srpskoj na širokom području više gradova i općina, od Prnjavora, Teslića, Kotor Varoši, preko Banje Luke, do Doboja i Bijeljine, navodi se u povjerljivom izvješću sigurnosnih službi Republike Srpske, u koje je EuroBlic imao uvid.

Povjerljivo izvješće

Pozivajući se na izvješće koje je prošle godine dostavljeno MUP-u Republike Srpske, list navodi da su posebno sigurnosno zanimljive ilegalne vehabijske zajednice koje su osnovane u rubnim općinama u Republici Srpskoj. Vehabije su locirani u naseljima Lišnja i Donja Mravica kod Prnjavora, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banje Luke, Šipragama kod Kotor Varoši, Kotorskom kod Doboja i bijeljinskom naselju Janja, piše Euroblic, prenose mediji. U izvješću se navodi da pristaše radikalnih islamističkih pokreta u BiH diverzantsko-terorističku obuku u najstrožoj tajnosti obavljaju u vehabijskoj komuni u naselju Debeljak na području općine Cazin, kao i u širem području sela Brezičani u općini Donji Vakuf.

Tajni centri

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kaže da nadležne sigurnosne službe na razini BiH posjeduju podatke o postojanju velikog broja vehabijskih komuna, koji se gotovo podudaraju s podacima kojima raspolaže MUP Republike Srpske. On tvrdi kako nema dokaza o formiranju tajnih centara za obuku terorista na području općina Donji Vakuf i Cazin.

“Ono što sigurno znam jest da u posljednjih godinu i pol dana nismo imali ni jedan odlazak državljana Bosne i Hercegovine na strana ratišta, kao i to da smo procesuirali sve one koji su se vratili u BiH iz Sirije i Iraka”, naveo je Mektić.

U Agenciji za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine kažu da ne posjeduju informacije o postojanju tajnih kampova za terorističku obuku u pojedinim općinama u Federaciji BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije