Intervju dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine

Veseli nas početak rada obnovljene Laste i nova radna mjesta u proizvodnji

16.05.2020.
u 13:00

Čapljina, kao Grad, slavi prvi rođendan. O brojnim izazovima s kojima se u proteklih 12 mjeseci susretala, ali i danas susreće ta lokalna sredina, borbi s pandemijom, mjerama za spas gospodarstva, budućim planovima i projektima razgovarali smo s gradonačelnikom Grada Čapljine dr. Smiljanom Vidićem.

Što biste u tih 365 dana koji su iza vas izdvojili kao najznačajnije?

Točno prije godinu dana Čapljina je službeno dobila status Grada. Tada nismo bili euforični jer smo uvijek isticali da Čapljina odavno ima urbane karakteristike kako po uređenosti tako i po stilu života, pa nam to nije bilo neočekivano. Jasno, bili smo zadovoljni, prije svega, u psihološkom smislu dobro je imati ono što zaslužujete. Grad je nastavio živjeti uobičajenim ritmom, završili smo više kapitalnih projekata, a neke smo započeli. Lokalna vlast poduzela je niz gospodarskih i demografskih mjera kako bi “Cvijet Hercegovine” bio još ljepši i prosperitetniji.

Jedna od posljednjih novina je subvencioniranje prve nekretnine za mlade.

Lokalna vlast Grada Čapljine na razne načine pomaže mladima. Kroz razne projekte sudjeluje u poboljšanju obrazovanja i pomaganju pri obrazovanju, kao i u pronalaženju prvog radnog iskustva i mogućnosti napredovanja. Gradsko vijeće Čapljina prošlog tjedna usvojilo je i odluku o sufinanciranju prve stambene nekretnine za mlade i mlade obitelji te je, sukladno odluci, raspisan javni poziv za sufinanciranje prve stambene nekretnine za mlade i mlade obitelji na području Grada. Time lokalna zajednica želi omogućiti mladim obiteljima, odnosno onima pred kojima je budućnost i koji su u naponu snage, a koji nemaju riješeno stambeno pitanje, da ostanu živjeti i raditi na području našega grada. Grad će sufinancirati rješavanje prve stambene nekretnine u iznosu od 100 KM po kvadratu stambene površine. Sufinancirat će se do 75 metara kvadrata površine po korisniku sufinanciranja. Pravo na potporu imaju punoljetne osobe koje u trenutku podnošenja zahtjeva nisu starije od navršenih 35 godina, odnosno jedan od bračnih parova ne smije biti stariji od 35 te koji u vlasništvu ili suvlasništvu nemaju stambenu nekretninu. Subvencije će se dodjeljivati i na već kupljene stanove, mladima koji su već kupili nekretninu u prošloj godini. Stanovi kupljeni u razdoblju od 1. siječnja 2019. također ulaze u obzir za subvencioniranje, tako da će se i oni koji su se prije ove odluke odlučili za kupnju prve nekretnine, moći prijaviti i dobiti financijsku pomoć, naravno, ako zadovoljavaju sve ostale kriterije definirane javnim pozivom. Rok za podnošenje prijave na javni poziv je do 31. prosinca 2020. godine.

U vrijeme pandemije Grad je donio interventne mjere koje će olakšati gospodarstvu. Kolike će, prema vašim procjenama, biti posljedice na cjelokupnu ekonomsku sliku?

Na 5. izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Čapljine Klub vijećnika HDZ-a BiH Čapljina predložio je paket mjera pomoći gospodarstvu na području Grada Čapljine usmjerenih na suzbijanje i ublažavanje ekonomskih šteta uslijed epidemije koronavirusa. Pravne i fizičke osobe (obrtnici) koje su obuhvaćene mjerom zabrane rada na temelju odluka Stožera civilne zaštite oslobođene su plaćanja: zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada Čapljine, zakupnine odnosno naknada za korištenje javne površine (stolovi ispred ugostiteljskih poslovnih prostora i sl.), naknada za postavljanje reklamnih panoa i/ili displeja na području Grada Čapljine, naknada za reklamnu površinu – po metru četvornom uz magistralnu cestu M-17 i M-6; uz regionalnu cestu; uz lokalnu cestu kroz naseljena mjesta Grada, naknada za postavljanje reklama na objekte. Oslobađanje plaćanja odnosi se na obveze za razdoblje od tri mjeseca, počevši od 1. travnja ove godine s mogućnošću produljenja. Korisnicima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Grada Čapljine (zakupnina, koncesija) za navedeno razdoblje bit će vraćen iznos naknade koji pripada Gradu Čapljina. Ovim mjerama nastoji se osigurati likvidnost poslovanja gospodarstvenika na području Grada te zadržavanje radnih mjesta.

Čapljina se, srećom, zasad dobro nosi s pandemijom koronavirusa i brojem zaraženih i umrlih. Odmah na početku pojave koronavirusa Gradsko poglavarstvo pobrinulo se za nabavu zaštitnih maski za sve žitelje. Kakva je trenutačna opremljenost Doma zdravlja zaštitnom opremom?

U najvećem jeku pandemije koronavirusa Krizni stožer civilne zaštite Grada Čapljine poduzimao je sve mjere i radnje u cilju zaštite i sprječavanja širenja virusa. Vodeći računa o zdravlju svih žitelja te vođeni činjenicom da je bilo jako teško doći do zaštitne opreme, nabavili smo 65.000 zaštitnih maski koje su naši volonteri besplatno podijelili svim žiteljima Čapljine, došlo se do svake kuće u svim mjesnim zajednicama. U vrijeme virusa, kada se čitav svijet borio s ljudskim životima, bilo je, naravno, i onih koji su se trudili iskoristiti situaciju pa su se tako i u Čapljini pojavile dezinformacije kako se koronavirus “ušuljao” i u ovdašnji Dom zdravlja, ali i kako medicinsko osoblje nije odgovarajuće opremljeno. Ja bih ovo nazvao jeftinim politikanstvom te zauzimanjem nekog medijskog prostora i političkih bodova. Odgovorno tvrdim da je Dom zdravlja u Čapljini jedan od najopremljenijih u Hercegovini. Kupili smo zaštitna odijela, maske, skafandere, vizire za medicinsko osoblje, maske s filtrima koji se mijenjaju, rukavice. Uveli smo strogi režim pri samom ulasku u Dom zdravlja. Naravno, zahvaljujem i donatorima koji su doprinijeli boljem radu i funkcioniranju Doma zdravlja.

 Kao liječnik po struci, što mislite kako su BiH i HNŽ odgovorili na pojavu pandemije? Pridržavate li se strogo svih mjera i smatrate li da su brojne od njih prerano popuštene?

Mislim da se BiH, posebice HNŽ, prilično uspješno obranila od pandemije koronavirusa, poglavito kada se uzme u obzir da je BiH u mnogim segmentima neuređena država, dok su zapadnoeuropske, bogato uređene države, imale veliki broj zaraženih i preminulih. Općenito gledajući, može se reći da se dobro reagiralo. Naravno, svima nama je teško pridržavati se svih mjera koje su donijeli krizni stožeri civilne zaštite, ali to je najučinkovitiji, da ne kažem, jedini način borbe protiv koronavirusa. S tim u vezi mislim kako su neke od mjera prerano stavljene izvan snage.

Posljednjih godina Grad je doživio procvat gospodarstva. Nažalost, zbog pandemije mnogo je toga stalo. Imate li podatke koliko je osoba u ovom vremenu korone na njegovu području ostalo bez posla?

Kao i brojne druge sredine u BiH, prolazili smo kroz razdoblje urušavanja gospodarstva, ali i ponovnog uzdizanja. Velike čapljinske tvrtke kao što su Energoinvest, Unis, Lasta, Neretva značajno su smanjile broj radnika ili se u cijelosti ugasile. Usporedo s tim, nicale su nove tvrtke koje su danas nositelji našega gospodarstva, a u posljednje vrijeme sve više zaposlenih je u turizmu. Pandemija je negativno utjecala na gospodarstvo, prije svega na ugostiteljstvo i turizam, ali i na male obrte. Tijekom nepuna dva mjeseca bez posla je ostalo 350 osoba, ali već se sad jedan dio njih počeo vraćati na svoja stara radna mjesta. Veseli nas što ubrzo očekujemo početak rada temeljito obnovljene tvornice keksa i vafla Lasta, odnosno nova proizvodna radna mjesta.

Nedavno se pristupilo i projektu potpore marginaliziranim skupinama žena u razvoju biznisa.

Grad Čapljina prijavio se na javni poziv Američke agencije za međunarodni razvoj USAID “Podrška marginaliziranim grupama žena u razvoju biznisa” kako bi, uz sve napore Gradske uprave Čapljina za olakšanje i priljev investicija te Mehanizam koordinacije s lokalnim poduzetnicima, osnažio i partnerski podržao sve ideje žena za njihovo samozaposlenje kroz provođenje ovog programa. Potpisali smo i sporazum o suradnji kako bismo udruženim sredstvima formirali tzv. poduzetnički fond za žene. Ovaj fond zapravo stvara prilike za održivi razvoj poduzetništva marginaliziranih skupina žena kroz poticanje na samozapošljavanje, ali i njihovo veće i lakše uključivanje u poduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta. Program je poseban i po tome što je naglasak stavljen na društveno uključivanje žena i brisanje predrasuda da žene nisu u mogućnosti voditi biznise i zapošljavati druge ljude. Podrška fonda namijenjena je razvoju mikro, malih i srednjih poduzeća, kao i seoskih domaćinstava žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladih žena do 35 godina, žena s invaliditetom ili žena koje imaju u obitelji dijete s invaliditetom... Tako povećavamo konkurentnost lokalne ekonomije i stvaramo mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija. Zajednički fond s USAID/PPMG i Grada Čapljine koji će biti formiran udruženim će sredstvima u omjeru 1:1 zasigurno imati utjecaj na poboljšanje uvjeta u kojima se nalaze žene koje imaju poslovnu ideju, a dosad nisu mogle iznaći sredstva. Cilj Grada nije samo dodijeliti sredstva, već pružiti i mentorsku podršku ženama, ohrabriti ih i nastaviti tradiciju koju njeguje Čapljina, a to je da su žene u našem društvu ravnopravni sudionici i pokretači razvoja, što dokazuju brojne naše dame, vlasnice uspješnih čapljinskih kompanija i pokretačice pozitivnih poslovnih i društvenih procesa. Želimo dodatno strateški djelovati s iskusnim i pouzdanim partnerima kako bismo zajednički nastavili raditi i poboljšavati našu lokalnu zajednicu i društvo u cijelosti.

Kako napreduje školska godina na online platformi?

Koronavirus je, osim niza nedaća, donio i neke pozitivne stvari. Zbog restriktivnih mjera mnogi su se poslovi obavljali online. To je i one koji su bili manje informatički educirani natjeralo da prošire svoja znanja na tom polju. Kad se počelo s nastavom na online platformi, bilo je nesnalaženja, ali, kako je vrijeme odmicalo, ovakav način nastave bio je sve bolji. Vjerujem da će obrazovni sustav iz ovog izvući niz dobrih spoznaja.

Što je s turizmom u ovoj krizi? Hoće li se išta moći spasiti?

Već sam napomenuo da je turizam pojavom koronavirusa doživio značajne gubitke. Navest ću samo primjer našeg Tepih centra koji je isključivo baziran na turiste i njihovu kupnju, preko noći smo izgubili 100 radnih mjesta. Ipak, mislim da će se smirivanjem pandemije turisti vratiti, ne u onom prijašnjem broju, ali od sezone će se ipak nešto moći spasiti. Turizam je za Čapljinu značajan potencijal i svi se dodatno moramo potruditi da taj potencijal do kraja iskoristimo.

Na području Čapljine gradi se i važan dio koridora Vc, poddionica Počitelj – Zvirovići.

Izgradnja koridora Vc važna je za cijelu Hercegovinu, a poglavito za nas u Čapljini. Osim dviju magistralnih i triju regionalnih cesta te željezničke pruge, autocesta će dodatno značajno pridonijeti prometnoj uvezanosti Čapljine, a time povećati našu gospodarsku konkurentnost. Već sad sva naša građevinska operativa angažirana je na izgradnji autoceste, zaposleni su brojni radnici s područja Grada, popunjeni svi smještajni kapaciteti. Važno je istaknuti i to da će na području Čapljine biti dva ulaza - izlaza s autoceste, a upravo tu su, prema našem prostornom planu, locirane gospodarske zone Zvirovići i Domanovići.

Uime Grada u Bruxellesu potkraj 2019. potpisali ste Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju.

U Bruxellesu se tada održavala najveća i najuspješnija inicijativa Europske komisije “Covenant of Mayors” u sklopu Europskog tjedna regija i gradova. Kroz razne panele sudjelovalo je više od 10.000 sudionika, uključujući i predstavnike Grada Čapljine. Inicijativa aktivno uključuje jedinice lokalne i regionalne samouprave u cilju međusobnog umrežavanja da bi se olakšala razmjena znanja i iskustva o učinkovitom korištenju energije na lokalnoj razini te kako bi se unaprijedila borba protiv klimatskih promjena. Tom prigodom u Bruxellesu sam pristupio svečanom potpisivanju sporazuma kojim se Grad Čapljina obvezuje usvojiti integrirani pristup ublažavanja i prilagodbi klimatskim promjenama. Potpisivanju Sporazuma prethodilo je usvajanje Strategije energetskog, klimatski održivog razvoja Čapljine te Akcijskog plana energetskog razvoja na temelju kojeg će Grad imati mogućnost veće konkurentnosti prilikom prijave i povlačenja većih sredstava iz fondova EU-a. Grad Čapljina, kao potpisnik sporazuma, ima višestruku dobrobit i razloge za pridruživanje pokretu uključujući bolje financijske mogućnosti za lokalne klimatske i energetske projekte, prigodu za konstruktivan doprinos oblikovanju energetske i klimatske politike EU-a, fleksibilan referentni okvir za djelovanje prilagodljiv lokalnim potrebama, kao i iznimno važnu razmjenu iskustva s ostalim članicama sporazuma u cilju izgradnje kapaciteta preko redovitih događanja twinning, webinara ili online rasprava.

Kako trenutačno napreduje stanogradnja i kupnja stanova?

Po broju izgrađenih i prodanih stanova u odnosu na broj stanovnika, Čapljina spada u sami vrh ne samo u BiH već i šire. To nas posebice veseli jer je to najbolji znak da mladi ostaju ovdje, a ima i onih koji iz drugih sredina kupuju stan u Čapljini. Prosperitet i ljepota Čapljine prepoznaju se. Ovome će svakako doprinijeti i već spomenuto subvencioniranje kupnje prve nekretnine za mlade.

Posljednjih godina realizirani su brojni infrastrukturni projekti. Dokle se došlo, što je u planu?

Spomenut ću samo neke: vodovod Dubravska visoravan i Čapljina - Zvirovići, vodovod za tehničku vodu Bivolje Brdo, asfaltiranja u naseljima nastalim neposredno nakon rata kao i u ostalima, tri rotora, jedan s fontanom, škole, dječji vrtić s jaslicama... Trenutačno traju radovi na izgradnji sustava za navodnjavanje i odvodnju Višićka kaseta vrijedni 6,1 milijun KM, nova prometnica u sklopu plana Ada - Bad, izgradnja infrastrukture u poslovnoj zoni Zvirovići... Ove godine planiramo početi i sanaciju neaktivnog dijela deponija Ada, LED-rasvjetu...•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?