nazire se nova kriza

Višković najavio tužbu RS-a zbog PDV-a, Federacija ističe kako nema osnove za to

07.06.2019.
u 10:00

Očekuje li BiH novu krizu, ovog puta kao posljedicu odnosa dvaju entiteta, pitanje je koje se nameće nakon što je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković najavio tužbu zbog raspodjele sredstava od povrata PDV-a, dok iz Federacije odgovaraju kako takva tužba nema uporišta budući da FBiH ne određuje rspodjelu sredstava od PDV-a.

Naime, Višković je, odgovarajući na tvrdnje iz FBiH kako je RS propao, kazao kako je Republika Srpska stabilna i po svemu država, da vlast i sve njezine institucije funkcioniraju te kako je propala Federacija.

“Zna se koja je krajnja potrošnja svakog entiteta. Neka nam vrate samo ono što nam svake godine otimaju od povrata PDV-a, a što nam pripada. Neka se ne brinu za Republiku Srpsku. Samo za prošlu godinu FBiH je u vezi s tim uzela 33 milijuna maraka od Republike Srpske i to nama pripada. Neka budu sigurni da ćemo naplatiti sav taj novac i dugove”, izjavio je Višković za RTRS. Pritom je najavio pokretanje tužbe po tom pitanju te je objasnio i kako bi Uprava za neizravno oporezivanje u određenom razdoblju Federaciji BiH trebala uplaćivati manju tranšu, a Republici Srpskoj veću, sve dok novac ne bude namiren.

Nakon svibnja

Višković je nešto ranije, govoreći o istoj temi, kazao kako Vlade RS-a neće do kraja svibnja tužiti Federaciju BiH i Upravu za neizravno oporezivanje, podsjetivši kako je takav dogovor bio postignut nakon razgovora s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, no dodao je kako je po zakonu dužan podnijeti tužbu i zaštiti proračun RS-a nakon svibnja.

Tada je objasnio kako je tužba spremna iako nije pokrenuta te je naglasio kako su koeficijenti za raspodjelu prihoda od neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini posljednji put usuglašeni u svibnju 2017. godine.

“I od tada do danas uvijek su bili na štetu RS-a, a samo lani je oštećena za 33 milijuna maraka”, poručio je premijer Republike Srpske Radovan Višković. Ovaj stav premijer RS-a ponavljao je i ranije govoreći kako je u prva tri mjeseca ove godine Republika Srpska pretrpjela štetu od 11 milijuna eura te da je o tome već razgovarao s ministrom financija Republike Srpske jer od toga novca RS treba davati plaće javnom sektoru, mirovine i socijalna davanja.

“Tih naših 11 milijuna eura prelilo se u proračun Federacije BiH. Prema tome, oni od našeg novca na neki način financiraju neke svoje potrebe, što je nedopustivo”, rekao je Višković za TV Pink. O ovoj tematici je, kaže, upoznao i strane veleposlanike u Bosni i Hercegovini, a među njima i neke iz najutjecajnijih zemalja te im je naveo da zamisle da ih netko zakine za 11 milijuna eura na početku godine.

Nema osnove

S druge strane, iz Ureda premijera Federacije BiH Fadila Novalića doznajemo kako je stav da Republika Srpska ne može tužiti Federaciju BiH jer se, ističu, zna tko vrši raspodjelu sredstava od PDV-a, a to u svakom slučaju nije Federacija. Iz Ureda doznajemo i kako je poruka da je institucionalno nemoguće pokretanje takve tužbe. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije