Jelka Milićević potvrdila

Vlada Federacije ide u privatizaciju 16 poduzeća

Jelka Milicevic
10.01.2016.
u 20:39

Kao jedan od priorieta Vlade FBiH je privatizacija 16 poduzeća s manjinskim ili većinskim udjelima Vlade

Vlada Federacije BiH usvojila je program ekonomskih reformi za razdoblje 2016-2018. godina. To je predpristupni ekonomski program za ulazak u Europsku uniju, koji je i urađen prema smjernicama ekonomske politike koju je dostavila Ekonomska komisija.

Ovaj dokument će prema riječima Jelke Milićević, federalne ministrice financija, odrediti rad Vlade i Ministarstava u naredne dvije godine, piše Faktor. 

– Očekujemo ekonomski rast Federacije u 2016. godini 3,2 posto, u 2017. 3,6 posto i 2018. rast od 4,4 posto. Mi kao glavne odrednice politike imamo fiskalnu konsolidaciju, odnosno, uravnoteženje prihoda i rashoda, te svođenje deficita Federacije na dva posto od bruto društvenog proizvoda. Također će fiskalna 2016. godina biti u znaku provođenja reformi. Prije svega izmjene porezne politike u cilju smanjenja opterećenja na rad, progresivnog oporezivanja, objašnjava Milićević. 

Ministrica Milićević dodaje da će se posebna pažnja posvetiti rješavanju pitanja dugovanja gospodarstvenika, usvajanju novog zakona o porezu na dobit, ali i pojednostavljenje plaćanja javnih prihoda, držanje pod kontrolom razine zaduženosti u skladu sa zakonskim propisima. Kao jedan od prioriteta navodi poduzimanje mjera u pogledu stvaranja uvjeta za financijsku održivost mirovinskog i zdravstvenog sustava. 

– U prioritetima je definirano 14 strukturalnih reformi, u okviru kojih je i uređenje putne infrastrukture, što će na određeni način biti pokretač za novi razvojni investicijski ciklus. Restrukturiranje željeznica FBiH s ciljem financijski održivog gospodarskog subjekta. Unapređenje energetske infrastrukture. Privatizacija 16 poduzeća s manjinskim ili većinskim udjelima Vlade FBiH. Osiguranje uvjeta za rast zaposlenosti i podrška za tražitelje prvog zaposlenja. Reforma obrazovanja, unapređenje sustava socijalne zaštite, kazala je između ostalog ministrica Jelka Milićević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije