Poslovni forum BiH-SR Njemačka

Za bh. tvrtke njemačko tržište već godinama najznačajnije izvozno tržište

27.11.2019.
u 21:09

Forum, čiji je cilj unaprijeđenje ekonomskih odnosa između dvije zemlje, ocijenjen je kao veoma uspješan i izazvao je veliki interes, posebno jer se tvrtkama sudionicama pruža prilika da u direktnim razgovorima predstave svoje proizvode i usluge.

Poslovni forum bosanskohercegovačkih i njemačkih gospodarstvenika iz oblasti metalne, auto i elekto-industrije održava se u Minhenu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komora Bosne i Hercegovine, u suradnji s Gospodarskom komorom Minhena i Gornje Bavarske (IHK), Predstavništvom njemačkog gospodarstva u Bosni i Hercegovini (AHK ), HWK i Bavarskim ministarstvom ekonomskih poslova, Europske poduzetničke mreže.

Pored osamnaest bosanskohercegovačkih i šesnaest njemačkih tvrtki , Poslovnom forumu nazoče i predstavnici Njemačkih gospodarskih komora, GIZ-a, kao i relevantnih ministarstava. Podršku forumu dao je i Konzulat Bosne i Hercgovine u Minhenu, dok ispred Vijeća ministara BiH Forumu nazoči i generalni tajnik  Robert Vidović.

U plenarnom dijelu Foruma, prisutnim su se obratili  g. Frank Dollendorf, član glavnog međunarodnog menadžmenta, industrije i inovacija IHK-a za Minhen i Gornju Bavarsku i predsjednik VTK/STK BiH dr.sc. Vjekoslav Vuković koji je ovom prilikom istaknu da je za bosanskohercegovačke tvrtke tržište SR Njemačke već godinama najznačajnije izvozno tržište, te da je Komora do sada pružala a i u budućnosti će pružati i razvijati projekte i mjere koje će pomoći bh. tvrtkama da unaprijede suradnju s njemačkim tvrtkama.  Prema rječima predsjednika, intenziviranje bilateralnih trgovinskih odnosa s Njemačkom najviši je prioritet za bh. gospodarstvenike. 

Uslijedila je prezentacija aktualne situacije u metalnoj, automobilskoj i  elektro industriji Bosne i Hercegovine koja i dalje predstavlja najsnažniji i najuspješniji sektor u industriji BiH obzirom da u ukupnom izvozu sudjeluje sa čak 35%. Prisutnima se obratio i g. David Parkmann, zamjenik izaslanstva njemačkog gospodarstva u Bosni i Hercegovini, dok je  uspješnu priču iz Bosne i Hercegovine predstavio g. Günter Tettinger iz tvrtke MANN+HUMMEL GmbH.

Predstavnici GIZ-a g.David Abeler i  g. Oliver Wagener govorili su o poslovnim potencijalima uz razvojnu suradnju nakon čega je uslijedilo predstavljanje bh. tvrtki, te bilateralni susreti.

Forum, čiji je cilj unaprijeđenje ekonomskih odnosa između dvije zemlje, ocijenjen je kao veoma uspješan i izazvao je veliki interes, posebno jer se tvrtkama sudionicama pruža prilika da u direktnim razgovorima predstave svoje proizvode i usluge.

Vuković je iskoristio priliku uručiti prikladan poklon kolegi Franku Dollendorfu, te se posebno zahvalio generalnom konzulu Bosne i Hercegovine u Minhenu gospođi Tihić kao i  g. Vidoviću i Vijeću ministara BiH na pruženoj podršci i pomoći u realizaciji Foruma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije