Za što ide novac Svjetske banke

Za ceste 105, za nova radna mjesta još 120 milijuna dolara

vijece ministara zvizdic
22.04.2016.
u 11:57

Novac je namijenjen brojnim projektima u pogledu razvoja cestovne infrastrukture, kao i zapošljavanju mladih, reformi zdravstva

U okviru petogodišnjeg sporazuma sa Svjetskom bankom BiH će dobiti kredit u iznosu od 750 milijuna američkih dolara. Denis Zvizdić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH, ranije je za Faktor kazao kako je BiH na sastanku u Washingtonu zatražila da veći dio tog novca bude realiziran u ovoj te u naredne dvije godine. Novac je namijenjen brojnim projektima u pogledu razvoja cestovne infrastrukture, kao i zapošljavanju mladih, reformi zdravstva.

Zvizdićevi sastanci s predstavnicima Svjetske banke tijekom prošlog tjedna, između ostalog, imali su za cilj povećanje razine javnih prihoda i unapređenje cjelokupnog financijskog sektora u BiH.

U ovoj i naredne dvije godine, predviđeno je da se realizira 75 posto od 750 milijuna. Dobar dio tog novca bit će utrošen za poticaj razvoja malih i srednjih poduzeća, kao i za zapošljavanje mladih ljudi, što predstavlja projekt od posebno važnog značaja, ističu u Vijeću ministara. Zapošljavanje mladih jedan je od prioriteta i Vlade Federacije, koja je iz proračuna za ovu godinu izdvojila 50 milijuna maraka.

Novac od Svjetske banke u velikoj mjeri bit će potrošen na financiranje projekata i programa koji potiču reforme. Tako će, objašnjavaju u Vijeću ministara, za projekte modernizacije cesta BiH dobiti oko 105 milijuna dolara, za jačanje poslovnog okruženja 60 milijuna, za razvoj malih i srednjih poduzeća i za podršku zapošljavanju u BiH oko 120 milijuna, za projekte za zdravstvo 50 milijuna, kao i za održivo upravljanje fiskalnim resursima za rast oko 200 milijuna.

-Riječ je o reformama koje će brojne sustave i procese u BiH učiniti jeftinijim, ali i mnogo efikasnijim nego što su sada – tvrde u Vijeću ministara.

Iz državne vlade za Faktor je pojašnjeno da je od Svjetske banke zatraženo da se novac realizira u onoj dinamici u kojoj će BiH biti spremna realizirati projekte. 

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke je u prosincu usvojio “Okvir za partnerstvo s BiH“, za fiskalno razdoblje od 2016. do 2020. godine.

Petogodišnji sporazum sa Svjetskom bankom dogovoren je u ključnom trenutku kada su se BiH i njeni entiteti obvezali na provođenje Reformske agende kao dokumente čija realizacija približava našu zemlju članstvu u Europskoj uniji. Napredak koji je BiH ostvarila u europskim integracijama tijekom ovog mandatnog razdoblja bio je argument više kod međunarodnih kreditora da odobre novac za provođenje reformskih mjera.

Inače, ukupna ulaganja Svjetske banke u BiH od 1996. godine iznose 1,88 milijardi američkih dolara za 71 odobreni projekt.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?