Lazar Prodanović:

Za rješavanje statusa Grada Mostara ključan dogovor SDA i HDZ BiH

Lazar
11.01.2016.
u 14:38

Predstavnici političkih stranaka danas u Mostaru razgovaraju sa srpskim povratnicima o načinu njihove moguće buduće zastupljenosti u Gradskom vijeću Grada Mostara, javlja Anadolu Agency (AA).  

- Srpski povratnici tražili su da razgovaraju sa predstavnicima političkih stranaka iz RS-a u Interresornoj radnoj grupi za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH u smislu mogućih modaliteta rješavanja pitanja Statuta Grada Mostara u skladu sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Oni žele predložiti moguće promjene, ali bez dogovora SDA i HDZ-a BiH teško je o bilo čemu razgovarati - navodi Lazar Prodanović, zastupnik Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz SNSD-a i član Interresorne radne grupe za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. 

Prodanović navodi kako je nedavno dobio informaciju da postoji oko 4.500 povratnika, dok iz udruženja iz Mostara tvrde kako raspolažu sa 9.000 mogućih birača, što smatra malo preuveličanim.

- Na neki način postoji mogućnost da oni osvoje izravne mandate u Gradskom vijeću Grada Mostara. Izbornim zakonom BiH, a i Statutom Grada Mostara definira se način izbora vijećnika. Za pripadnike srpskog naroda propisuju se četiri garantirana mjesta. Ali, jasno je da srpski predstavnici ostvaruju mandate i sudjelovanje na kandidatskim listama drugih političkih stranaka.  Iskreno rečeno dok detaljno ne uđemo u problematiku dodjele mandata u skladu sa ranijom odlukom ne znam kako će biti - istaknuo je Prodanović.

On je naglasio kako srpski predstavnici u Interresornoj radnoj grupi za pripremu izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH  nisu razgovarali sa predstavnicima SDA i HDZ BiH.

- Ključna stvar je dogovor HDZ BiH i SDA. Na drugi način ne vidim kako je moguće riješiti pitanje Statusa Grada Mostara. Normalno to uz prihvatljivu podršku drugih političkih stranaka kako bi u Parlamentarnoj skupštini BiH bile usvojene izmjene u skladu sa odlukom Ustavnog suda BiH - naglasio je Prodanović. 

Ustavni sud BiH inače, 2011. godine donio je odluku kojom je suspendirao određene članove Statuta Grada Mostara koji se odnose na način izbora vijećnika u Gradsko vijeće Grada Mostara. S obzirom da one nisu usklađene, kao ni odredbe Izbornog zakona BiH sa odlukom Ustavnog suda BiH nije bilo moguće održati lokalne izbore u Mostaru 2012. godine zbog čega već četvrtu godinu Grad Mostar nema Gradsko vijeće. 

Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i Statuta Grada Mostara moraju biti usvojene i usklađene do početka svibnja, kada Središnje izborno povjerenstvo BiH donosi odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati prvi tjedan u listopadu, a kada službeno počinje izborni proces i počinju da teku propisani rokovi unutar njega. U suprotnom ako ni do tada ne budu usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona BiH i Statuta Grada Mostara ponovno, drugi put za redom Grad Mostar neće biti u mogućnosti da izabere lokalnu vlast, prenosi Prvi.tv

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?