jačanje bankarskog sektora

Zbog EU-a banke koje ne mogu izdržati rizike neće dobiti dozvole za rad

27.09.2017.
u 12:00

Po novom Zakonu svaka banka u BiH morati će biti soleventna da podnese neočekivane financijske pritiske, ili kako to piše moraju moći izdržati poremećaje koji se odnose na solventnost i likvidnost, preuzimanje rizika i postupak internog ocjenjivanja koji je puno rigorozniji nego ranije ili će jednostavno morati prestati s radom, piše Večernji list BiH.

Analiza banaka

U tu svrhu vlasti u BiH odnosno Vijeće ministara BiH i entitetske vlade podizu kredite na međunaordnom tržištu a prije par dana Vlade Federacije BiH je u tu svrhu od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, odborila iznos od 28.300.000 eura, što iznosi 50 posto od ukupno odobrenih sredstava za Bosnu i Hercegovinu za Projekat jačanja bankarskog sektora, piše Večernji list BiH. “Sredstva zajma namijenjena su za potporu vlastima za jačanje bankarskog sektora u zemlji na zdrav, stabilan i inkluzivan način. Projekt bi to trebao postići unaprjeđenjem regulacije i nadzora nad bankama, rješavanjem slabosti bankarskog sektora, uspostavljanjem novog okvira restrukturiranja banaka i jačanjem upravljanja i poslovanja entitetskih razvojnih banaka”. priopćeno je iz Udruge banaka BiH. Nedavno je provedena analiza stanja u bankama na prostoru Federacije BiH od strane Agencije za bankarstvo u okviru provedbe Strategije Agencije u postupku usklađivanja sa EU regulacijskim okvirom u segmentu Stuba 2, odnosno usklađivanja podzakonskih akata Agencije sa novim Zakonom o bankama u BiH. Od ukupno 11 banaka koje su odgovorile da su u potpunosti, u dovoljnoj mjeri ili djelimice upoznate sa novim EU regulacijskim okvirom. Sve banke su dostavile pregled internih akata u vezi sa upravljanjem rizicima, koji se sastoje iz seta strateških i operativnih dokumenata, politika, odluka, pravilnika, uputa, poslovnika i procedura koje su usvojili nadležni organi banke ili tijela u skladu sa dodijeljenim ovlaštenjima.

Usklađivanje

“Kod manjeg broja banaka uočeno je da je tokom 2016. i 2017. godine obavljeno revidiranje internih akata, između ostalog, i u svrhu usklađivanja sa novim regulacijskim zahtjevima, tako da te banke uglavnom već imaju donesene interne akte predviđene nacrtom Odluke o UR. Rezultati analize upućuju na potrebu da se u daljnjem postupku usklađivanja banaka sa novim zakonskim propisima, kao i podzakonskim aktima koji će biti doneseni u skladu sa istim, poduzmu aktivnosti u pogledu postizanja funkcionalne i organizacijske odvojenosti faza u procesu preuzimanja rizika i upravljanja, odnosno kontrole rizika, sa ciljem izbjegavanja mogućeg konflikta interesa” stoji u analizi Agencije za bankrstvo FBiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije