HMM...

Želite se hraniti zdravije pa razmišljate o izbjegavanju šećera? Evo što o tome kaže nutricionistkinja

shutterstock
09.03.2021.
u 07:16

Kad se odlučite na 'detoksikaciju šećera' i izbacite iz prehrane dodane šećere, voće s visokim udjelom šećera i sve drugo, zapravo šećer još uvijek dobivate, samo u drugom obliku, kaže dr. Rumsey.

Internet je pun savjeta o detoksikaciji organizma izbacivanjem šećera, no jednu nam stvar malo tko kaže: da je šećer, premda ga treba jesti umjereno i unutar uravnotežene prehrane, gotovo nemoguće u potpunosti izbaciti. Evo što prema nutricionistima treba znati o tome što se stvarno događa kad prestanemo jesti šećer - i zašto to nije nužno dobra ideja. Iako nam šećer nije neprijatelj, ne treba ni potpuno odbaciti dokaze da njegovo dugotrajno konzumiranje u prekomjernoj količini može povećati rizike od bolesti srca, dijabetesa tipa 2 i drugih kroničnih stanja - kaže autorica i nutricionistkinja dr. Alissa Rumsey, osnivačica centra Alissa Rumsey Nutrition and Wellness.

Ali dokazi ne kažu da ga se potpuno izbaci iz prehrane. Trenutne prehrambene smjernice SAD-a preporučuju, naime, da dodani šećeri koje u danu konzumiramo, a koji su već u hrani ili piću, ukupno nemaju više deset kalorija, a među dodane šećere se prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti podrazumijevaju i kukuruzni sirup, smeđi šećer i melasa. A ta preporučena ograničenja, kaže dr. Rumsey, ne vrijede i za šećere iz prirode, poput onih u voću ili mlijeku.

- Prilično je nemoguće potpuno izbaciti sav šećer iz prehrane, jer se svi ugljikohidrati kad ih pojedemo na kraju razgrade u šećere - podsjeća ona. Naše tijelo, dodaje, probavlja i razgrađuje ugljikohidrate u glukozu, jednostavan šećer koji kroz tijelo i mozak prolazi kako bi nam dao energiju. - Kad se odlučite na 'detoksikaciju šećera' i izbacite iz prehrane dodane šećere, voće s visokim udjelom šećera i sve drugo, zapravo uopće ne izbacujete šećer jer ga još uvijek dobivate, samo u drugom obliku - rekla je dr. Rumsey za Health. Ona kaže da čak ako u potpunosti prestanemo jesti ugljikohidrate, tijelo još uvijek ne bi bilo bez šećera jer bi proteine ​​i masnoće pretvaralo u glukozu kako bi napajalo razne organe i mozak. 

- Većina zagovornika odvikavanja od šećera zaobilazi činjenicu da je prehrana vrlo složena i da ne trebamo sami postavljati sebi proizvoljna pravila oko toga koja je hrana dobra, a koja ne - kaže Rumsey i dodaje kako često sreće ljude koji odluče iz prehrane izbaciti sve slatkiše ili deserte, čak i već pakiranu hranu koja sadrži šećer; dok su drugi još ekstremniji i prestanu jesti i  većinu ugljikohidrata što po njoj, ne može biti dobro za ničiji organizam. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije