20. GODINA OD ZLOČINA NAD HRVATIMA

Zločin dokumentiran, ali još nije nitko odgovarao

križančevo
Foto: VL FOTO
23.12.2013.
u 09:13

Točno prije 20 godina, 20. prosinca 1993., specijalne postrojbe Armije BiH iz Zenice, Tuzle i Sarajeva, pod okriljem hladne i maglovite noći, probile su sjeverne linije obrane Viteške HVO brigade i među vojnicima i nešto kasnije, u obližnjem Križančevu Selu, napravile pravi pokolj

S dužnim sjećanjem, tugom i dubokim pijetetom u Vitezu je jučer obilježena dvadeseta godišnjica velike tragedije u Križančevu Selu nadomak Viteza.

Misa zadušnica

Točno prije 20 godina, 20. prosinca 1993., specijalne postrojbe Armije BiH iz Zenice, Tuzle i Sarajeva, pod okriljem hladne i maglovite noći, probile su sjeverne linije obrane Viteške HVO brigade i među vojnicima i nešto kasnije, u obližnjem Križančevu Selu, napravile pravi pokolj. U tom napadu poginula su i ubijena 34 vojnika HVO-a i hrvatska civila, a Križančevo Selo je opljačkano i spaljeno. Ranjeno je i zarobljeno 30 vojnika, a njihova masakrirana tijela, nakon pritiska UNPROFOR-a, EU promatrača i Međunarodnog crvenog križa, nakon 39 dana, predana su obiteljima. Dan nakon napada, 23, prosinca, pripadnici HVO-a uspjeli su osloboditi Križančevo Selo i vratiti se na ranije crte obrane Viteza, no iza napadača ostala je krv, smrt, jad i pepeo. Iako je zločin općepoznat i videozapisima dokumentiran, još nitko za njega nije odgovarao. U crkvi sv. Leopolda slavljena je sveta misa zadušnica koju je, uz koncelebraciju mjesnog župnika fra Marka Kepića, gučogorskog gvardijana, fra Drage Pranješa i još pet svećenika, predvodio vojni biskup Tomo Vukšić. Crkva je bila premala primiti sve koji su se željeli odati poštu poginulim i ubijenim u Križančevu Selu, pa ih je znatan broj misu pratio u dvorištu crkve. Među prisutnima bili su i najviši dužnosnici općinskih, županijski, federalnih i državne vlasti i vojske. Među njima i dopredsjednici dva HDZ-a, Nikola Lovrinović i Rudo Vidović, ŽO HDZ-a BiH, koji je predvodila predsjednica Lidija Bradara, izaslanstva OS BiH i RH, na čelu sa zamjenicom ministra obrane BiH Marinom Pendeš i ministrom obrane RH Antom Kotromanovićem.

Komemoracija i mimohod

U amfiteatru OŠ Dubravica održana je komemoracija i sjećanje na žrtve ovoga strašnog zločina, a o ovoj tragediji je govorio u ratu zapovjednik Prve bojne Viteške HVO brigade pukovnik Anto Bertović, čiji su pripadnici bili i mnogi od poginulih i ubijenih u Križančevu Selu. Pozivima na mir, toleranciju, praštanje i suživot, obratio se mladi fratar Ivan Kozina, sin ubijenog Zdravka Kozine, zapovjednika jedne od satnija Prve bojne Viteške HVO brigade. U mimohodu više stotina sudionika komemoracije, s hrvatskim i zastavama HVO s područja srednje Bosne, uputila se k spomen-obilježju u Križančevu Selu gdje su rodbina, općinske i županijske udruge, predstavnici Mladeži HDZ-a BiH, stranaka, dužnosnici vlasti položili cvijeće i zapalili svijeće. To su skupa učinili i Marina Pendeš i Ante Kotromanović, a molitvu je predvodio vojni kapelan, don Jakov Pavlović. Komemorativnom skupu prisutan je bio i Svetozar Pudarić, dopredsjednik FBiH, koji je uz spomen-obilježje u Križančevu Selu položio i vijenac. A to su učinili i članovi Foruma mladih SDP-a, hrvatske i bošnjačke nacionalnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?