SUKOB

Vlada FBiH tuži državu BiH zbog plinovoda

plinovod
Reuters
09.12.2011.
u 10:24

Vlast FBIH obratit će se Bruxellesu zbog sukoba oko energetske politike

Vlada Federacije BiH pokreće sudski postupak protiv države Bosne i Hercegovine, i to kako su zaključili na posljednjoj sjednici, zbog neizvršavanja obveza iz ugovora o osnivanju Energetske zajednice zemalja jugoistočne Europu u sektoru plina.

Pismo se šalje Bruxellesu

Vlada je zadužila resorno Federalno ministarstvo industrije, energetike i rudarstva da informaciju o kompletnoj problematici uputi Tajništvu EZ-a putem Ministarstva trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao odgovor Federacije BiH na navode o neusklađenosti sa standardima EZ-a, kako bi upravo oni utvrdili punu pozadinu slučaja. Vlada je također zadužila Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije da odmah pristupi izradi entitetskog zakona o plinu, u kojem će se provesti, kako stoji u odluci, sve prihvatljive primjedbe iz otvorenog pisma Tajništva EZ-a. Za razliku od Vlade u Republici Srpskoj, federalna Vlada podržava donošenje zakona o plinu na državnoj razini kojim će se riješiti otvorena pitanja (regulacija transporta prirodnog plina i uspostava operatera transportnog sustava) zajedničkim dogovorom na razni entitetskih vlada. Povjerenik za energetiku EU-a Günther Oettinger nedavno je u Sarajevu od vlasti zatražio da entitetske vlasti zajednički krenu na izgradnju plinske i energetske mreže. “Potpuno funkcioniranje unutarnjeg tržišta energije jamči da struja i plin slobodno teku preko granice. Mi smo utvrdili tržišna pravila kojima je obuhvaćeno 27 zemalja članica. To tražimo i od vlasti u BiH”, poručio je u svom govoru tajnik Günther Oettinger. Umjesto dogovora, upravo vlasti RS-a i FBiH otvorile su ovih dana mali rat oko toga koji će plinovod i preko kojeg teritorija prolaziti podijeljenom državom i tko će tim energentom upravljati. Predsjednik RS-a Milorad Dodik, pozivajući se na izjave ruskih investitora i njihovih vlasti, prošli tjedan izišao je s informacijom da će krak plinovoda “Južni tok”, koji ide iz Rusije, prolaziti kroz RS.

Sukobi vlada FBiH i RS-a

O tome postoje konkretni razgovori s naftnim ruskim divom Gazpromom. Na drugoj strani vlast u Federaciji BiH zanimanje je pokazala za uključenje u projekt izgradnje plinovoda “Nabucco” koji bi iz kavkaske plinske regije opskrbljivao ostatak Europe. U javnom poduzeću BH Gas tvrde da na sukob eniteta ne mogu utjecati i da su sa svoje strane napravili sve tehničke preduvjete da se država BiH uključi u oba projekta - i “Južni tok” i “Nabucco”. S obzirom na to da u ovakvoj investiciji trebaju sudjelovati države, a ne pojedinačne kompanije, Vijeće ministara BiH treba donijeti konačnu odluku u kojem će jednom od ova dva ili oba projekta sudjelovati. Kako novo Vijeće ministara još nije utemeljeno, brigu su preuzele entitetske vlade, naravno uz stalni rivalitet. Na drugoj strani turski gigant za distribuciju plina i nafte Botas, koji je jedan od glavnih partnera za izgradnju plinovoda Nabucco, koji ima potporu SAD-a, preko vlasti u FBiH lobira za svoj projekt. Tvrde da će tako izbjeći ovisnost o ruskom prirodnom plinu. EU zbog svojih interesa traži kompromis, koji još nije na vidiku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije