Čapljina

Zakon kao obveza uvršten i u već poznatu ‘Mapu puta’

Čapljina
22.11.2012.
u 10:30

Zakon predviđa sigurnost dokumenata. Tako će se umjesto na običnom papiru, dokumenti izdavati na posebnom 110-gramskom papiru i imat će sve zaštite od krivotvorenja

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova upriličilo je jučer u Čapljini stručnu obuku matičara iz hercegovačkih općina Čapljina, Stolac, Neum, Ravno i Čitluk. Ta je stručna obuka prvi i najvažniji korak u realizaciji Zakona o matičnim knjigama koji je donesen u svibnju ove godine, a koji sadrži niz novina u oblasti izdavanja osobnih dokumenata, prije svih izvadaka iz matične knjige rođenih i matične knjige državljanstva.

Rješenje o upisu

Novi je zakon i dio već poznate “Mape puta” koju moraju ispuniti vlasti u BiH ako žele nastaviti put k Europskoj uniji. Uz Federalni MUP, kao organizatora, u projekt obuke su financijski i logistički uključeni i UNHCR te Fondacija “BH inicijativa žena”. U dvorani općine Čapljina jučer su se uz matičare i druge djelatnike na izradi rješenja o upisu u matične knjige okupili i pročelnici odjela općih uprava spomenutih pet općina u Hercegovini. U ime domaćina skup je otvorila Anđelka Udženija, pročelnica odjela opće uprave općine Čapljina, te izrazila nadu kako će sve aktivnosti s obuke biti praktične i primjenjive u praksi. “Zakon o matičnim knjigama prije svega predviđa jednu dosta veću sigurnost dokumenata, kao što su rodni list i uvjerenje o državljanstvu, ali i svih drugih dokumenata s kojima se susreću djelatnici matičnih ureda i lokalnih vlasti. Tako će se, uz ostalo, dokumenti umjesto na običnom papiru, kao što je to bilo dosad, ubuduće izdavati na posebnom 110-gramskom papiru te će imati sve mehanizme zaštite od krivotvorenja i zloporabe. Da bi sve to bilo moguće, najprije se mora okončati proces digitalizacije i verifikacije matičnih knjiga, a koji još uvijek nije jednak u svim sredinama u BiH. U nekim je općinama i gradovima to već okončano, a evo čuli smo da je taj proces u Čapljini negdje oko 50 posto, u Neumu 80 posto, u Stocu 60, Čitluku više od 80 posto, dok se u Općini Ravno tek krenulo s tim aktivnostima”, istaknula je u svom obraćanju Medina Kočan, pomoćnica ministra MUP-a FBiH.

O provedbi zakona

Na jučerašnjoj obuci za matičare u Čapljini o prigodnim temama iz oblasti provedbe novog Zakona o matičnim knjigama još su govorili i Dragan Mioković (Federalni MUP), Milenko Lepuština (pravni ekspert), Sabina Čejović (UNHCR) i Samir Čolak, također iz Federalnog MUP-a.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?