KNJIGA BiH

Bh. as iz rukava na sajmu knjiga

Šehić
08.10.2013.
u 09:32

‘knjiga o uni’ dobitnica nagrade Europske unije za književnost za 2013. godinu

Na ovogodišnjem 65. frankfurtskom sajmu knjiga koji će biti održan od 9. do 13. listopada uz specijalnu zemlju gosta Brazil, Udruženje izdavača i knjižara (UIK) Bosnu i Hercegovinu predstavljat će 33 izdavača iz naše zemlje - potvrdio je agenciji Fena predsjednik UIK-a Ibrahim Spahić. On je naveo kako će BiH, pored izdavača, predstavljati i najbolja izdanja koja su dobila nagrade UIK-a, Međunarodnog sajma knjiga i učila u Sarajevu te drugih domaćih i međunarodnih institucija koje vrednuju izdavačku produkciju u BiH.

- Ono što će biti posebno u međunarodnoj dvorani na bh. štandu koji će biti na 12 četvornih metara, u neposrednoj blizini foruma sajma, bit će i predstavljanje na svojevrstan način kulturne i prirodne baštine Bosne i Hercegovine - kazao je Spahić, naglašavajući da će to omogućiti da se u ambijentu najvećeg svjetskog sajma knjiga prepoznaju vrhunska djela koja su izašla iz tiska kao rezultat suradnje s Fondacijom za nakladništvo. Ta je institucija, kazao je on, promovirala najbolje autore protekle godine i osigurala kroz otkup knjiga najvredniji čin - obogaćivanje knjižničkog fonda u BiH i poticaj izdavaštvu.

Zahvaljujući i Ministarstvu civilnih poslova BiH bh. predstavnici će biti u mogućnosti predstaviti izdavače iz cijele BiH.

- Nadamo se da ćemo imati priliku ove godine na specifičan način obilježiti i prvu nagradu za književnost koju je od Europske unije dobio autor iz BiH među 12 drugih autora sa Staroga kontinenta - Faruk Šehić za Knjigu o Uni - istaknuo je Spahić. Na frankfurtskom sajmu bit će prisutna i stručna literatura i časopisi koji će omogućiti najbolji uvid u kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?