SVJETSKA BANKA

BiH suočena s naglim usporavanjem gospodarskog rasta

\'banke.2\'
\'\'
06.06.2012.
u 07:50

U sličnoj situaciji kao Bosna i Hercegovina se nalaze Srbija, Albanija, Crna Gora, Kosovo, Makedonija

Šest zemalja jugoistočne Evrope (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, BJR Makedonija i Srbija) suočene su sa naglim usporavanjem privrednog rasta u 2012. u uslovima pojačane neizvjesnosti u Eurozoni, kaže se u novom izvještaju Svjetske banke koji je jučer objavljen.

U izvještaju se kaže da u kratkoročnom periodu nekoliko zemalja mora da provede održivu fiskalnu konsolidaciju kako bi preokrenule nepovoljnu dinamiku duga i postavile osnovu za dinamičniji dugoročni rast. Istovremeno, pred tim zemljama je obiman program strukturalnih reformi u cilju poboljšanja produktivnosti i konkurentnosti i reformisanja tržišta rada i javnog sektora.

“Poslije rasta od 2,2 posto u 2011. rani pokazatelji ukazuju na to da će šest zemalja jugoistočne Evrope imati znatno sporiji rast od 1,1 posto u 2012.“, kaže Željko Bogetić, vodeći ekonomist za zapadni Balkan u Svjetskoj banci. On ističe kako je ovakva situacija posljedica i krize u Grčkoj koja potresa cijelu Europu već mjesecima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?