Sva lica Prve dame

Blanku je Maradona zvao da dođe u Dubai

Blanka Vlašić (1)
AFP
31.12.2011.
u 20:47

– Nismo bili u tom kampu u JAR-u da se sami uvjerimo kakvi su uvjeti, ali vjerujemo ljudima koji su nam ga preporučili. U konačnici će pripreme stajati znatno jeftinije nego odlazak u UAE – istaknuo je Blankin otac Joško Vlašić

Blanka Vlašić (28) nakon dužeg vremena odradit će zimske pripreme izvan Splita. Još u počecima karijere išla je na pripreme u južnu Italiju, u Budimpeštu, Novu Goricu... Sada je odlučila na 20 dana otići u Južnoafričku Republiku.

– Znam da sam sve iznenadila tom odlukom jer sam nedavno sa svojim timom bila u Dubaiju. S obzirom na tamošnju klimu, a tražili smo nešto toplo u danima kad je kod nas zima, to se činilo kao odlična ideja za pripreme. U sedam dana obišli smo stadione, hotele, upoznala sam se s Maradonom koji trenira jedan tamošnji klub. Sve je naizgled bilo dobro, čak mi je Maradona rekao da su mi vrata stadiona na kojem njegova momčad trenira uvijek otvorena, a onda smo se ipak odlučili za Južnu Afriku – otkriva Blanka.

Pripreme u JAR-u nisu nova ideja. O toj destinaciji Vlašići su razmišljali i prije.

Pripreme plaća HOO

– Dosta atletičara nam je govorilo za taj atletski kamp, u prvom redu slovenska troskokašica, osvajačica medalja na europskom i svjetskom dvoranskom prvenstvu, Marija Šestak i Srbin Dragutin Topić, europski prvak u visu iz Splita 1990. godine. Oni su se ondje pripremali – kaže Bojan Marinović, Blankin trener.

Pripreme će se održati u gradu Stellenboschu, 50 kilometara udaljenom od Cape Towna.

– Nismo bili ondje da se uvjerimo kakvi su uvjeti, ali vjerujemo ljudima koji su nam ga preporučili. U konačnici će pripreme stajati znatno manje nego odlazak u Ujedinjene Arapske Emirate – ističe Joško Vlašić.

Pripreme će platiti HOO, s obzirom na to da je Blanka evidentni putnik na Igre u London.

– To je točno, ali se opet nećemo razbacivati. Na pripreme će ići mali tim u kojem će biti Blanka, Bojan Marinović i fizioterapeut Ivan Porobija. On je novi u našem timu, ali to ne znači da je Joško Gerželj ispao iz kombinacija. Naprotiv, njih dvojica i dalje će raditi s Blankom – kaže Joško.

Na popisu putnika nema Joška.

– Nema potrebe. U Južnoafričkoj Republiciradit će se samo skakački treninzi. Radit će se tehnika, vježbe snage, a za to nisam potreban – dodaje Joško.

Pripreme će trajati od 8. do 28. siječnja.

– U to vrijeme će temperature ondje biti između 25 i 30 stupnjeva. To smo i tražili, što više sunca. Kako sam čuo, u kampu ima i mnogo zelenila, a dobro je što smo u istoj vremenskoj zoni. Samo će let biti malo dulji, oko 11 sati. A svi znamo da Blanka mrzi tako duge letove – kaže Bojan i otkriva zašto je JAR dobio prednost u odnosu na Dubai.

– U Južnoafričkoj Republicibit će puno drugih sportaša, a u Dubaiju bi Blanka bila sama – tvrdi Bojan.

Kakav je smještaj?

– Hotel je u neposrednoj blizini stadiona, što znači da nećemo puno vremena gubiti na odlaske na treninge. U kojem smo hotelu ne znam, samo sam čuo da ih u okolici ima 75!Unutar stadiona je i velika teretana, a u blizini su nam bazen, staze za trčanje i šetnje – prepričava Marinović.

Je li se u tom kampu pripremala i Hestrie Cloete, bivša svjetska prvakinja u visu?

– Ne znam taj podatak, moguće da jest – kaže Blanka.

Hestrie Cloete najpoznatija je južnoafrička atletičarka. Njezinih 2,06 metara šesti je rezultat svih vremena u skoku u vis. Baš kao i Blanka, bila je dvaput svjetska prvakinja, 2001. i 2003. godine. Ima i dvije srebrne medalje, s olimpijskih igara u Sydneyu i Ateni. Blanka jena velikim natjecanjima nikad nije pobijedila, a zanimljivo je da Hestrie nije nikad nastupala u dvorani.

– Eto, ja sam ove godine prvi put propustila dvoransku sezonu, ali sam odlučila braniti dvostruko svjetsko dvoransko zlato u Istanbulu, početkom ožujka 2012. – ističe Blanka.

Pripreme u JAR-u nisu slučajno izabrane u godini u kojoj Blanku očekuju velika iskušenja.

– S obzirom na sve one koje će se sljedeće sezone nadmetati, bit će to najjači vis u povijesti! U odnosu na prošlu sezonu, vraćaju se Chaunte Howard, Tia Hellebaut i Ariane Friedrich, a tu su još Ana Čičerova, Antonieta Di Martino i tko zna tko će još iskočiti. Bitno je da Blanka bude zdrava, a tko sezonu preživi bez ijedne ozljede, pričat će o tome godinama – smatra Bojan Marinović.

Stellenbosch je po starosti drugo naselje u JAR-u, odmah iza Cape Towna. Domaćini ga zovu “Grad oraha”. Po veličini je upola manji od Splita, u njemu živi oko 120.000 ljudi. Što se tiče sporta, u gradu je najpopularniji ragbi. Klub Maties jedan je od najstarijih i najvećih ragbi-klubova na svijetu. Popularan je još nogomet, te kriket, plivanje, hokej na travi...

Ništa od ispijanja butelja

– Trening-kamp nalazi se u sklopu tamošnjeg sveučilišta. Čuli smo same pohvale, a ako je tako dobro, sigurno ćemo se vratiti još koji put – naglašava Bojan Marinović.

Jedan od onih koji se stalno priprema u Stellenboschu je i atletičar Carsten Schlangen, trostruki prvak Njemačke na 1500 metara.

– Uvjeti za trening u Stellenboschu jednostavno su savršeni! Moram priznati da sam u početku bio jako oprezan kada su mi rekli da postoji savršeno mjesto za treniranje 10.000 kilometara daleko do Berlina gdje živim – istaknuo je Schlangen.

Godišnje na stadionu Coetzenburg trenira 1000 vrhunskih sportaša.

– Na tom stadionu inače nogometne utakmice igra Santos, ali, naravno, ne onaj brazilski – sa smiješkom će Marinović.

Jedna od stvari koje svakako treba vidjeti u ono malo slobodnog vremena je planina Table, udaljena 55 kilometara od kampa, a vrhovi se jako dobro vide sa stadiona.

– Obišao sam i poznate vinograde u okolici grada. Naravno, popio sam tek nekoliko gutljaja, onako za probu – priznaje Schlangen. Poznavajući Blanku, ona će se držati stadiona. Jer, ulozi u sljedećoj sezoni preveliki su da bi razgledala planine, kupala se na plaži ili ispijalabutelje.

Stadion u kampu prima 16.000 gledatelja i sagrađen je 1979. godine. Tu su se igrale utakmice i na SP-u u ragbiju 1995. godine, a zanimljivo, taj ultra-moderni kamp nije bio u funkciji za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva, nije bio baza nijednoj reprezentaciji.

– Do odlaska u Južnoafričku Republikučekaju nas još žestoki treninzi. Slobodan dan je u nedjelju 1. siječnja. Već drugi dan 2012. godine bit ćemo u dvorani – ističe Bojan Marinović, a Blanka za kraj dodaje:

– Samo da je zdravlja. Neka se više nikad ne ponove ozljede s kojima sam išla na SP u Taegu.

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije