JAČA NAZOČNOST EU-a

Bruxelles ne diže ruke od Bosne i Hercegovine

euzastava
Arhiva VL
14.03.2011.
u 10:08

Već mjesecima se čeka odluka o popuni čelne pozicije u misiji Europske komisije u Sarajevu koja je upražnjena još od odlaska grčkog diplomata Dimitrisa Kourkoulasa

Talijanski diplomat Renzo Davidi ovog tjedna, najvjerojatnije u utorak, preuzet će mjesto zamjenika voditelja Misije Europske komisije u BiH.

Čelne pozicije

On je već bio na istoj poziciji u BiH i dobro poznaje situaciju, a trenutno obnaša dužnost voditelja Ureda Europske komisije u Prištini. Imenovanjem iskusnog talijanskog diplomata Bruxelles je pokazao da nije digao ruke od BiH. Već mjesecima se čeka odluka o popuni čelne pozicije u misiji Europske komisije u Sarajevu koja je upražnjena još od odlaska grčkog diplomata Dimitrisa Kourkoulasa. Očekivalo se da će Europska komisija brzo naći zamjenu, ali sam proces se odužio, djelomično i zbog nezainteresiranosti utjecajnih dužnosnika kojima je ponuđena ta pozicija. Pokazalo se da Bruxelles želi u BiH na mjestu voditelja misije Europske komisije imati jaku političku osobu, a malo je takvih koji su se spremni uhvatiti ukoštac s brojnim problemima u BiH. Stoga je imenovanje Renza Davidija svojevrsna prijemosnica do konačnog rješenja europskog kadrovskog pozicioniranja u Sarajevu. Davidi je potpuno logično rješenje, jer ne treba zaboraviti da je on bio i jedan od kandidata za visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH nakon što je Miroslav Lajčak napustio tu dužnost.

Mnoge dvojbe

No, odlučeno je da za šefa OHR-a bude postavljen austrijski diplomat Valentin Inzko. Kako i njemu u ljeto istječe mandat, postavlja se pitanje što će biti s pozicijom visokog predstavnika. Ova i druga pitanja i dvojbe umnogome su prisutni i u sjedištu Europske unije, pa ne čudi višemjesečno odugovlačenje s konkretnim odlukama. Još se, naime, ne zna kakva će u budućnosti biti uloga sadašnje misije Europske komisije u BiH. Davidi dolazi u Sarajevo kako bi privremeno riješio problem i pripremio teren za operativne promjene u prisutnosti i mandatu EU-a u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?