Tragedija

Četvero se utopilo u Uni, zarobljeni u autu zbog radara

Nesreća
03.11.2012.
u 11:03

Jedan putnik preživio jer je sa stražnjeg sjedala ispao kroz razbijeno vjetrobransko staklo

Četvero se utopilo u stravičnoj prometnoj nesreći koja se preksinoć oko 22 sata dogodila u naselju Ljusina kod Bosanske Krupe, kada je “mercedes”, švicarskih oznaka, sletio u rijeku Unu. Jedini preživjeli je Zilhad Puškar (29) iz Bosanske Krupe, koji je pukom srećom ispao iz vozila i ostao visjeti na granama vrbe iznad nabujale rijeke.

Tragično su poginuli vozač Sedin Porić (37) iz Velike Kladuše i njegovi suputnici Selmir Mušeljić (27) i Ismet Bašić (53) iz B. Krupe te Mirela Memišević (26) iz Banje Luke, s adresom u B. Dubici. Ostali su zarobljeni u mercedesu i živi potonuli na dno rijeke, a njihova tijela su iz vode izvučena tek jučer u podnevnim satima.

Vjeruje se da je tragediji pridonijela brza vožnja i klizava cesta. Očevici ove stravične nesreće tvrde da se mercedes nekoliko puta okrenuo na cesti, a potom zadnjim dijelom udario u drvo i sletio u rijeku. Sve to se događalo na udaljenosti svega nekoliko metara od radara, pa se pretpostavljaju da je Porić znao za njega i da je pokušao naglo smanji brzinu, što je dovelo do proklizavanja.

- Vjerojatno se u posljednji trenutak sjetio da se tu nalazi radar, pa je naglo zakočio i počeo se okretati na cesti. Letjeli su nekoliko metara. Proletjeli su kroz grane, pri čemu je razbijeno zadnje vjetrobransko staklo. Puškar, koji je sjedio pozadi, ispao je i tako izbjegao sigurnu smrt. Nađen je na granama na udaljenosti oko desetak metara od vozila. Dozivao je u pomoć, pa su ga čuli prolaznici. Iako im je govorio o još unesrećenih, zbog mraka i nabujale rijeke, nije bilo moguće locirati gdje se ostali nalaze - ispričao je mještanin, dodajući da su Porić i društvo u vrijeme nesreće išli u pravcu Novog Grada, gdje su planirali posjetiti lokalni kafić. Prethodno su bili u jednom kafiću u Bosanskoj Krupi, ali ih je konobar oko 22 sata istjerao uz obrazloženjem da je fajront i da mora zatvoriti. Konobar je jučer bio u vidnom šoku. Kaže da ne može sebi oprostiti. Mještanka Mevlida Kajtezović ispričala je da ih je policija probudila oko 23 sata i zatražila pomoć u potrazi, s obzirom da njen brat posjeduje barku. U potragu su se uključili i drugi mještani s barkama. Dodala je da je prije nekoliko godina na istom mjestu vozilom sletio momak iz tog kraja i poginuo.

Prema priči mještana, stradali Porić došao je nedavno iz Švicarske u posjet roditeljima koji žive u Velikoj Kladuši. Vlasnik je privatnog poduzeća, a iza njega su ostala supruga i troje maloljetne djece, od kojih su dva sina i jedna kći. Mirela je pak radila kao konobarica, a na Facebooku je ostala njena poruka da traži momka između 21 i 36 godina.

- Stradali Porić Sedin je došao u Bosansku Krupu kako bi u nedjelju sa sobom poveo ostalu trojicu u Švicarsku, gdje im je našao posao. Svi poginuli su rođeni uz rijeku Unu i bili su dobri plivači i vjerojatno su ih ili jak udarac ili zračni jastuci spriječili da isplivaju iz vozila koje je tonulo. Inače, Ismet Bašić kojeg su u Bosanskoj Krupi svi poznavali kao Isu Šahinog bio je vozač profesionalac koji je obišao šleperom više od 70 zemalja svijeta, a vozio je i po ledu u blizini Sjevernog pola - pričali su na mjestu tragedije okupljeni mještani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?