RAZGOVORI U ITALIJI

Člana Predsjedništva ubuduće birati, ali iz tri izborne jedinice

sastanak
VL FOTO
28.11.2011.
u 09:25

Neriješeno hrvatsko pitanje, ali i zloporabe bošnjačkog političkog bloka glavni uzrok krize u BiH

Čelnik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija u talijanskome je gradu Cadenabbiji bio usamljen u inzistiranju da se BiH ustroji kao čisto građanski model države tijekom rasprave o ustavnim promjenama, koje su potrebne da bi zemlja ispunila očekivanja Europske unije, dok je većina govornika poručila da su neriješeno hrvatsko pitanje i zloporabe bošnjačkog političkog bloka glavni uzrok posljednje krize u zemlji.

Izmjene Ustava BiH

Svi drugi politički čelnici koji su se u Italiji, znakovito je, okupili između 25. i 29. studenoga, uključujući i Lagumdžijina kolegu Sulejmana Tihića iz bošnjačkog političkog bloka, kao i čelnici dva HDZ-a Dragan Čović i Božo Ljubić te srpskog bloka - SNSD-a Milorad Dodik i SDS-a Mladen Bosić istaknuli su da ustavne preinake moraju osigurati jednaka prava triju naroda i građana BiH. 
„Poručili smo da hrvatsko pitanje, a što su jasno istaknuli i drugi, traži hitno rješenje. Po meni je to u dobroj mjeri i razlog znatnog zastoja i nepostizanja dogovora oko državne vlasti. Naše je stajalište da se po presudi Suda u Strasbourgu moraju otkloniti i diskriminacijske zakonske i ustavne odredbe prema Hrvatima“, rekao je Ljubić u telefonskom javljanju iz vile u kojoj se nalazi njemačka politička akademija Zaklade Konrad Adenauer koja je i organizirala okupljanje političara. 
Srpski lider u BiH Dodik je, pak, govoreći o prijedlozima o ustavnim promjenama sukladno presudi Suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić-Finci, predložio i konkretan način biranja članova Predsjedništva BiH, čime bi se osiguralo da se Srbi, Hrvati i Bošnjaci međusobno ne nadglasavaju. 
 „Očekujem da se izravno biraju članovi Predsjedništva. Jedan bi se član Predsjedništva birao iz Republike Srpske, dok bi se Federaciji BiH ustrojile dvije izborne jedinice, jedna većinska hrvatska i jedna većinska bošnjačka“, rekao je Dodik. Po njegovim riječima, na taj bi se način izbjegao slučaj Komšić koji je izabran kao predstavnik Hrvata, ali s većinskom potporom bošnjačkih birača. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je ocijenio da približavanje prema Europskoj uniji obvezuje na promjene.

Rješenje je u kombinaciji

„BiH treba biti moderna država koja će imati učinkovitu vlast, a s druge strane osigurati jednaka prava sva tri naroda kako bi se jednog za uvijek mogli okrenuti drugim izazovima koji su pred nama“, ocijenio je. Potpredsjednica te stranke Borjana Krišto smatra da je rješenje između dva zahtjeva. 
„Jedino rješenje za BiH je kombinacija građanskog i nacionalnog koncepta. Samo to može biti prihvatljivo svima“, rekla je Borjana Krišto jučer za naš list.

Ključne riječi

Komentara 6

PA
park
13:04 28.11.2011.

Šta je to zloupotreba bošnjačkog bloka ? Borba da ova zemlja bude cjelovita , jel to zloupotreba !? Ako je to , onda ćemo u budućnosti to \"pravo\" još žešće zloupotrebljavati ....

DU
Deleted user
14:04 28.11.2011.

Nije ni cudo da se RS hoce odvojiti sa ovakovim maksimalistickim zahtjevima muslimana. A Lagumdžija, ako ovako nastavi bice upamcen u povijesti kao covjek koji je dokrajcio BiH. BiH ce biti ili po mjeri sva 3 naroda ili je nece biti.

KR
kralj73
17:07 28.11.2011.

park - zloupotreba je kad ti i takvi glasate za komsica i izaberete i njega i izetbegovica kao svoje, ajd cik nek ti se tvoj komso samo jednom al samo jednom predstavi javno na tv-u kao hrvatski clan predjednistva bih (ili si ti i tebi slicni zaboravili da to postoji), nece to nikad napraviti, znas zasto, pa da, jer ga hrvati nisu ni izabrali ;) pametnom dosta al tebi cu ponavljati dok ne shvatis ;)

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?