NOVI UDARI

Hrvati uskoro bez utjecaja na proces revizije ratnih stradalnika

revizija
VL FOTO
13.05.2011.
u 10:55

Nelegalno izabrani ministar Helez predložio je izmjene prema kojima bi se ukinula podijeljena nadležnost njegova ministarstva i Ureda predsjednika

Privremeni federalni ministar za pitanja branitelja Zukan Helez zatražio je od također privremenog predsjednika FBiH Živka Budimira potporu za svoj prijedlog izmjena Zakona o provedbi kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite.

Bez utjecaja

Ako Budimir pristane na ono što Helez predlaže, Hrvati bi ostali bez ikakva utjecaja na proces revizije branitelja, čije se intenziviranje najavljuje sljedećih mjeseci. Pravdajući se iznimno lošim rezultatima u dosadašnjem procesu revizije, Helez je predložio zakonske izmjene po kojima bi se ukinula podijeljena nadležnost njegova ministarstva i Ureda predsjednika Federacije. Zbog navodne učinkovitosti, ubuduće bi za nadzor i provedbu revizije bilo isključivo nadležno resorno entitetsko ministarstvo u kojem su Hrvati tek simbolično zastupljeni. Upravo to je i bio jedan od razloga što je u postojećem zakonu nadležnost podijeljena i što je koordinacijski tim za reviziju činilo po četvero Bošnjaka i Hrvata, predstavnici Ministarstva, Ureda predsjednika i dopredsjednika Federacije, kao i braniteljskih udruga. Činjenica je da se ovaj tim ne može pohvaliti velikim rezultatima te da je revizija ukupno dala vrlo loše rezultate. Međutim, problem nije samo u koordinacijskom timu nego i u nakaradno postavljenom sustavu revizije i podatku da mnogim utjecajnim strukturama u Federaciji nije stalo da se otkriju detalji o više od 15.000 nepropisnih uvjerenja o načinu stradavanja ratnih vojnih invalida, koji su potom korišteni za ostvarivanje socijalnih prava. “Platformaška” Vlada FBiH je formalno raspustila koordinacijski tim za reviziju, ali i prešutjela da ovo tijelo već neko vrijeme uopće ne radi.

Na njegovu čelu, naime, bio je savjetnik predsjednice Federacije BiH Pavo Šljivić, kojeg je Živko Budimir, zajedno s ostalim suradnicima Borjane Krišto, poslao na godišnji odmor.

Radna skupina

Nakon prvog sastanka s Budimirom, privremeni ministar Zukan Helez je ublažio stavove, pa, za sada, najavljuje imenovanje novog koordinacijskog tima i radnu skupinu koja će predložiti konačne promjene postojećeg zakona.

Prema dostupnim informacijama, ove zakonske izmjene će po žurnom postupku biti usvojene nakon što se Živko Budimir složi s tim. Ovo je ujedno i prvi test za Budimira koji je pak obećao da će na poziciji predsjednika entiteta zaštititi prava i interese Hrvata. Na njemu je da se izbori za rješenje koje će hrvatskim predstavnicima jamčiti utjecaj na proces revizije ratnih stradalnika u Federaciji BiH.

Ključne riječi

Komentara 6

CI
cinbenik
11:10 13.05.2011.

Hrvati skoro bez uticaja,izgleda da ste zaboravili pomenuti da je gospodin Zivko Budimir dokazani Hrvat,samo sto nije iz HDZea pa po vasem nije Hrvat.Ovako omalovazavanje dokazanih Hrvata trje i dalje,a velicaju se pravi izdajnici politike HDZea.Stace i to samo neka posli svatko analizira sebe i postupke.

TE
tetejac33
13:23 13.05.2011.

@cinbenik Svih 90% Hrvata izdajnici, braaaaaaavo!! Kako te nije samo sram i stid da sebe nazivaš Hrvatom??!! I nije činbenik nego čimbenik, ne znaš ni pisat, a znaš pametovat! Prodali ste naše snove, Judini sinovi, suvo zlato bacili u blato....

AN
antonio72
17:12 13.05.2011.

tetejac33 U pravu si, prodali su naše snove Judini sinovi. Posavinu 92-e a nas ostale 95-e. I ne brini, oni su puni \"zlata\" a ti ugrizi u zrak, kao i veliki dio našeg naroda. Moj tetejac.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?