ZVONKO JURIŠIĆ

Imamo problema u stranci, raskol zbog čelnih funkcija

jurisic
Zoran Grizelj
18.08.2011.
u 10:26

- Što se tiče izjava o raspadu federalne Vlade, moram konstatirati da Vlada FBiH radi u punom kapacitetu - rekao je Jurišić

Posljednjih dana aktualna je priča o raskolu u HSP-u BiH i sukobu na relaciji Zvonko Jurišić - Josip Perić. Naime, Perić je u nekoliko navrata prozvao određene stranačke kolege, među kojima i samog predsjednika HSP-a Zvonku Jrišića, da im smetaju kadrovi koje predlaže duvanjska ekipa na čelu s njim. Perić je Jurišića optužio da laže te najavio pad federalne Vlade, odnosno povlačenje ministra financija FBiH Ante Krajine iz Vlade FBiH. Razlog raskola su navodno kadrovi u javnim poduzećima koja su pripala HSP-u BiH. O sukobima i problemima unutar HSP-a BiH, pitali smo predsjednika Zvonku Jurišića.

Zastupnik Josip Perić je najavio krah federalne Vlade. Koliko u tome ima istine?

Što se tiče izjava o raspadu federalne Vlade, moram konstatirati da Vlada FBiH radi u punom kapacitetu i da će tako i nastaviti raditi. Vlada se nosi izvanredno s problemima koje ima, koje je naslijedila i koji se pojavljuju. Zanimljivo je spomenuti da su dosad sve odluke na Vladi donesene jednoglasno, da je HSP BiH unutar stranaka platforme postigao svoj cilj da nema nadglasavanja ministara iz reda hrvatskog naroda kao što je to bila praksa ranije. U pripremi je zakon o Vladi FBiH u kojem će eksplicitno pisati da se odluke donose na način kapo i u ministarskom vijeću, da u svakoj prostoj većini moraju biti zastupljeni glasovi iz svakoga naroda, odnosno najmanje dva glasa iz reda hrvatskih ministara, s tim da ti glasovi nisu iz iste stranke. Neće doći do bilo kakva kraha Vlade. Može proizvesti određene probleme, kao što je gospodin Perić najavio u svojim izjavama, tijekom donošenja odluka u Domu naroda. Međutim, to onda ide na Ustavni sud. Procedura je već potpisana i zna se. Što se tiče HSP-a, mi ćemo uvijek dati potporu ako smatramo da je ugrožen hrvatski nacionalni interes. To je naša obveza i ne želimo na bilo koji način ugrožavati hrvatski nacionalni interes.

Iz svega se može iščitati da postoji raskol u HSP-u BiH. Koliko je situacija ozbiljna?

Sa žaljenjem konstatiram da unutar HSP-a BiH, kao i unutar drugih stranaka postoje određeni problemi. Mislim da nije način da se ti problemi rješavaju i iznose preko medija. Mjesto za rješavanje problema su stranačka tijela. Smeta mi jedna stvar kada gospodin Perić govori “Zvonko Jurišić i ekipa oko njega”, ovdje nema nikakve ekipe. Ovdje postoji predsjednik stranke, dopredsjednici, a jedan od članova Predsjedništva je i sam gospodin Perić i postoji Predsjedništvo. Znači tu nema Zvonke i neke ekipe. Moram reći da su te izjave stavovi HSP-a Tomislavgrada, a nikako ne širi stavovi. Mislim da HSP Tomislavgrada i sam gospodin Perić moraju shvatiti, kao i svi mi ostali koji smo u stranci, da ne razmišljamo o nekim stvarima i problemima na isti način. Ne vidimo na isti način rješenja tih problema. Zato i postoje tijela stranke pa se o svim pitanjima raspravlja na njima. Ako ne možemo imati usuglašeno mišljenje, onda se to daje na glasovanje i poštuje volja većine. Dosad je ova stranka bila demokratska i sve se donosilo demokratskim načinom, pa na kraju krajeva i potpisivanje platforme. Mene se jedno vrijeme osuđivalo u javnosti, ali nikad ne bih ovo napravio da nisam imao apsolutnu potporu u stranci. Iako iza te odluke stoji cijela stranka, ja sam taj koji je najviše napadan što je i očekivati budući da predsjednik stranke snosi najveću odgovornost. Stranka je živo biće, dolaze novi ljudi, neki odlaze... Postoji činjenica da nismo nikoga isključili iz stranke. Ne vidim da će doći do nekog raskola, problem postoji i nastojat ću ga riješiti. Ako ne ide, sretan put svakome tko misli da je taj put koji on zagovara bolji od ovoga drugog.

U čemu je ustvari problem?

Ne bih mogao reći eksplicitno u čemu je problem. Možda su problem neka kadrovska rješenja. Vidio sam kroz izjave u medijima gospodina Perića da se govori o polupismenim, nepismenim, stranačkim, obiteljskim kadrovima, što ustvari ne stoji. Ako se pogleda struktura ljudi koji su na neki način imenovani ili predloženi na nekim pozicijama, vidjet ćete da se ne radi o mojim ljudima. Zastupljenost svih županija je ravnopravna, a ja nemam toliko “svojih” ljudi. Također ne stoji Perićeva izjava kada kaže da će povući federalnog ministra financija Antu Krajinu. Ministar Krajina nije ministar ni Josipa Perića, ni Zvonke Jurišića, nego ministar HSP-a BiH. Tako da problem treba najprije riješiti unutar stranke, a zatim trebamo sjesti s našim partnerima iz potpisnicima platforme, jer Perić je zadobio povjerenje zastupnika iz HBŽ-a i Narodne stranke Radom za boljitak i SDP-a. Kao takav, ima odgovornost i prema strankama platforme.

Je li istina da je do problema došlo zbog imenovanja direktora u Elektroprivredi HZ HB?

Mogli ste čuti da se spominju tri imena kada je u pitanju direktor Elektroprivrede HZ HB, od kojih je jedno i iz Tomislavgrada. Međutim, sigurno nećemo riješiti problem međusobno se optužujući preko tiskovina. Taj problem se može i treba riješiti na kadrovskoj komisiji. Znam da je posljednji sastanak kadrovske komisije, gdje je bila riječ o kandidatima, gospodin Perić napustio prije završetka, što smatram da nije uredu jer je svoje mišljenje i prijedloge trebao iznijeti upravo na tom sastanku.

Jesu li možda u pitanju eventualne ambicije gospodina Perića da preuzme vodstvo stranke također jedan od razloga posljednjih istupa?

Ne znam kako odgovoriti na ovo pitanje. Možda jesu, a možda nisu. Na posljednjem sastanku te kadrovske komisije sam govorio i o eventualnim kandidatima za predsjednika stranke. Dao sam jedan intervju u kojem sam rekao da u ovakvoj organizaciji stranke ne želim se ponovno kandidirati za predsjednika stranke. Tri su razloga: iscrpljenost, psihička i fizička, umor i financijski razlozi. Stranka je narasla i dio je vlasti te zahtijeva sasvim novi pristup organizaciji, novi pristup problemima i novo vođenje politike jer stranka po prvi put u pravom smislu djeluje na području cijele BiH. Ako ćemo voditi stranku kao što je to bilo dosada, to je jednostavno nemoguće i za sljedeće lokalne izbore postoji bojazan i opasnost da ne postignemo onaj neki očekivani rezultat. Ako na lokalnim izborima ne postignemo očekivani rezultat, onda se traži odgovornost za to. Najodgovorniji je predsjednik. Znam da su apetiti porasli u svakom pogledu i zato sam rekao da dosadašnja organizacija stranke ne može napraviti više, ovo je vrhunac. Ako se dogovorimo da ćemo mijenjati organizaciju u svakom segmentu, onda postoji mogućnost da ja budem kandidat za predsjednika. U tom slučaju želim imati i protukandidata. Svatko ima pravo kandidirati se i tu se najbolje može vidjeti kakav je čiji status u toj stranci. Tako da je sasvim normalno da netko ima ambicije i ja to uvažavam. Moram reći i da stranka treba nove ljude, pa čak i na čelu, odnosno na mjestu predsjednika stranke.

Ako se ne postignu promjene, Vi se znači definitivno nećete kandidirati za predsjednika?

U ovakvoj situaciji ne. Ne odnosi se to na ove poteškoće oko kadrovskih rješenja, što na kraju može završiti onako kako ja ne bih volio, odnosno istupanjem gospodina Perića ili povlačenjem ministra Krajine. Tu imamo problem i s našim partnerima. Tu treba onda sjesti i s njima i vidjeti na koji način dalje jer u Domu naroda se može pozivati na hrvatski nacionalni interes što opet može dovesti do otežanog funkcioniranja Vlade Federacije BiH. Mi kao stranka i ja kao predsjednik moramo imati odgovornost prema partnerima koji su dosada prema nama bili vrlo 
korektni.

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
18:05 18.08.2011.

Jurisicu - uradi nesto dobro za Hrvate- daj ostavku!

Avatar servo_volan
servo_volan
19:56 18.08.2011.

*********************-Zvonko Jurišić nije intelektualno sposoban biti vođom hrvatskoga naroda u ovom teškom trenutku, a politiku koju je on počeo provoditi i loš učinak platforme vrijeme je da se zaustavi. Ne bih iznosio više ‘prljavi veš’, a sve što sam rekao, spreman sam i na sudu, i pred Bogom, i pred ljudima i ponoviti i za nju odgovarati.

Avatar servo_volan
servo_volan
19:58 18.08.2011.

Zvonko Jurišić nije intelektualno sposoban biti vođom hrvatskoga naroda u ovom teškom trenutku, a politiku koju je on počeo provoditi i loš učinak platforme vrijeme je da se zaustavi. Ne bih iznosio više ‘prljavi veš’, a sve što sam rekao, spreman sam i na sudu, i pred Bogom, i pred ljudima i ponoviti i za nju odgovarati.----CITAT GOS.PERIĆA DOPREDJEDNIKA HSP BIH

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?