GRABOVICA

Još uvijek se traga za ostacima 17 žrtava

grabovica
VL FOTO
10.09.2013.
u 08:42

Na suđenju u Haagu za Sefera Halilovića svjedoci su govorili o tome da je stigla zapovijed za pokolj. Politički i vojni vrh Armije BiH do sada nije za to odgovarao

Dvadeseta godišnjica likvidacije 33 Hrvata u selu Grabovicai sjevereno od Mostara obilježena je jučer pri čemu je vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić istaknuo kako je na tome mjestu ‘ubijen Isus i mir’, te je pozvao vjernike na pomirenje i molitvu za mir u cijelome svijetu te napose zaustavljanje krvoprolića u Siriji.

Križni put

Ispred središnjeg spomen- obilježja postavljenog u mjestu gdje su postrojbe Armije BiH pobile hrvatske civile, među kojima je bila i četverogodišnja djevojčica, brojna izaslanstva položila su cvijeće te su upaljene svijeće. Zatim su se brojni mještani ovoga sela, od kojih se tek nekoliko vratilo u svoje domove, zajedno s predstavnicima Hrvata u vlasti uputili Kkrižnim putem do groblja gdje je svetu misu predvodio biskup Vukšić. 
Vojni ordinarij istaknuo je kako je Grabovica “mjesto velike ratne tragedije, mjesto gdje je, osim brojnih nezaštićenih i nevinih ljudi, u jednom vremenu bio ubijen mir”. 

- U onima koji su ovdje nepravedno ubijeni, na način kako je to rekao Isus, ubijen je Isus sam. Tragične i nasilne smrti u Grabovici treba vidjeti kao postaju Kkrižnoga puta ovoga dijela Crkve Kristove – njegova mističnoga tijela, odnosno njegovih udova koji su bili ovdje -, rekao je vojni biskup. Pri tome je pozvao da se na svetoj misi u Grabovici moli za mir i pomirenje, kako među narodima u BiH, ali i za mir u svijetu, posebno se odazvavši na poziv pPape Franje. Na jučerašnji 9. rujna 1993. pripadnici Armije BiH koji su u Grabovici bili stacionirani više mjeseci su bez ikakva povoda na kućnome pragu likvidirali 33 hrvatska civila među kojima je bila i Mladenka Zadro, kojoj je bilo samo četiri godine, a ubili su je zajedno s ocem Mladenom i majkom Ljubicom.

Jasna zapovijed

Tijela žrtava bila su ili bačena u Neretvu ili zakopana na skrivenim neobilježenim mjestima tako da su do sada pronađeni posmrtni ostaci samo 16 osoba, i to većinom samo djelomično, dok se za posmrtne ostatke ostalih ništa ne zna. Za zločine u Grabovici, do sada jesu za pojedinačna ubojstva osuđenoo pet pripadnika Armije BiH. Do danas nije utvrđena zapovjedna odgovornost, kao ni jasna veza s vojnim i političkim vrhom u Sarajevu, iako su na suđenju bivšem načelniku Glavnog stožera Armije BiH Seferu Haliloviću u Haagu, svjedoci naglasili da su dobili zapovijed za pokolj. Tijekom jučerašnjeg dana i druga izaslanstva su položila vijence, a među njima bili su i aktivisti i aktivistice iz Inicijative mladih za ljudska prava u BiH iz Sarajeva, Mostara i Srebrenice. Oni su pozvali na pomirenje, ali i procesuiranje teških ratnih zločina

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?