otuđenje imovine

Krajinapetrol - Milorad Dodik na bubanj stavio Ini oduzetu imovinu

ina,benzinska
Davor Puklavec/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
13.02.2013.
u 12:00

Ina pažljivo prati privatizaciju Krajinapetrola i poduzet će aktivnosti da zaštiti svoje interese

Hrvatska naftna kompanija Ina vjerojatno se neće javiti na natječaj za prodaju 45,5 posto Krajinapetrola, naftne kompanije u vlasništvu Republike Srpske, koja je gotovo potpuno sastavljena od Inine imovine oduzete nakon rata, neslužbeno doznaje Večernji list. Na pitanje Večernjeg lista, iz kompanije su odgovorili da “Ina pažljivo prati razvoj događaja oko privatizacije naftne kompanije Krajinapetrol te će, kao i dosad, poduzimati sve potrebne aktivnosti kako bi zaštitila svoje interese”.

Ipak, kako se neslužbeno doznaje iz izvora u kompaniji, čelnici Ine navodno procjenjuju da je cijena od 9,2 milijuna konvertibilnih maraka – nešto manje od 5 milijuna eura – za pola tvrtke precijenjena te kako bi javljanjem na natječaj ugrozili izglede u sudskoj tužbi za povrat imovine koju su podnijeli.

Prodaja Krajinapetrola posljednji je čin otuđenja nekadašnje Inine imovine u državama nastalim raspadom Jugoslavije. Veći dio te imovine Ina, poput velikog lanca benzinskih postaja u Srbiji, nije uspjela vratiti, a čini se da će takav slučaj biti i u slučaju Krajinapetrola.

Kupili od Vanje Špiljaka

Ina od Republike Srpske potražuje povrat 14 benzinskih postaja, upravne zgrade, naftni terminal u Dervišima i skladišta ukapljenog naftnog plina u Ramićima kod Banjaluke, a pravnu problematiku dodatno komplicira činjenica da Ina nikad nije bila upisana u zemljišnim knjigama kao vlasnik, već svoj zahtjev za povrat temelji na građevinskim dozvolama koje su izdane na njezino ime.

Situaciju dodatno komplicira i to što Ina već posjeduje 10 posto kompanije. Taj udjel kupila je još 2005. godine, većinom od tvrtke Mitan Handels, privatnog poduzetnika Vanje Špiljaka, inače sina poznatog socijalističkog funkcionara Mike Špiljaka. Špiljak, nekoć visokopozicionirani menadžer u Ini, nakon prelaska u privatne vode često je bio i kompanijin poslovni partner, naročito u transakcijama vezanim uz povrat Inine imovine u bivšim državama Jugoslavije. Tako je 2006. od njegove tvrtke za 5,25 milijuna švicarskih franaka kupljena obnovljena oprema na naftnom skladištu Bardoš na Kosovu, inače Ininoj imovini.

Godinu dana prije Špiljak je Ini prodao udjel u Krajinapetrolu, a prema informacijama tada objavljenim u medijima Republike Srpske, Ina je za 9,7 posto dionica tvrtke – na čije vlasništvo polaže pravo – Špiljaku isplatila nešto manje od 2 milijuna konvertibilnih maraka. Ostatak je kupljen od malih dioničara na burzi, a no zanimljivo je i to da su te dionice plaćene oko 0,70 KM po komadu, dvostruko jeftinije od cijene plaćene Špiljakovoj tvrtki.

Srbi favoriti u utrci

Ipak, s tim udjelom Ina je bila tek treći najveći dioničar u tvrtki, poslije državnih fondova Republike Srpske i tvrtke Petrobart iz Gibraltara, koja drži udjel od 25 posto. S obzirom na nezainteresiranost Ine, upravo se Petrobart smatra glavnim favoritom za preuzimanje Krajinapetrola. Radi se o prvoj srpskoj privatnoj naftnoj kompaniji u vlasništvu tamošnjih poduzetnika Zorana Obradovića i Boška Zatezala, inače nekadašnjih menadžera srpskog vanjskotrgovinskog diva Genexa.

>> Država vraća kontrolu nad naftnim bogatstvom

Preuzeto sa www.vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?