pjesmarica “Faljen Isus, Marijo”

15 godina istraživao je hodočašća toliškoga kraja

14.08.2020.
u 18:54

- S pjesmom “Faljen Isus, Marijo” započinje i završava gotovo svako hodočašće koje počinje iz samostanske i župne crkve na Raščici te sam stoga odlučio upravo tako nasloviti ovu knjigu - kazao je fra Zvonko Benković, autor pučke pjesmarice toliškog kraja. Fra Zvonko je član Franjevačke provincije Bosne Srebrene i profesor na franjevačkoj Klasičnoj gimnaziji u Visokom.

Promociju knjige priredio je uz blagdan Velike Gospe, patron župe Tolisa, u neuobičajenom ozračju pod zvonicima toliške crkve, kako je istaknuo, upravo na mjestu gdje počinju i završavaju sva hodočašća ovdašnjih vjernika.

Stihovi iz sredine 19. st.

Knjiga sadrži 61 pjesmu, od toga su 33 posvećene Blaženoj Djevici Mariji, u 17 su opjevani sveci i anđeli dok je 12 posvećeno Isusu i njegovoj muci. Uz to, pjesmarica je ilustrirana starim i novim fotografijama. Na promociji koju je pratilo više od 200 posjetitelja, uz autora knjige, govorili su gvardijan fra Mario Jurić i recenzent vlč. Darko Tomašević koji je naglasio kako ova pjesmarica zrcali vjeru posavskog puka i posavske duše.

- Pjesmarica će spasiti od zaborava pjesme koje su naše bake i majke pjevale kao molitve te prenosile s generacije na generaciju, a danas dočekuju hodočasnike i na njima se vidi vjera kroz sklopljene ruke i suze u očima. Sva hodočašća na svoj su način posebna, ali ona koja su posvećena Gospi ispunjavaju vjernike posebnom toplinom i ljepotom. Ne postoji ljepša pjesma od one “Faljen Isus, Marijo” koja je molitva, vapaj i zahvalnost upućena Gospi - poručio je fra Mario Jurić i zahvalio autoru na strpljenju, hrabrosti i volji za veliki pothvat.

Autor pjesmarice navodi kako su stihovi naslovne pjesme nastali sredinom 19. stoljeća, a ispjevali su ih vjernici toliškog kraja na hodočašću Gospi od Anđela u Gornju Tramošnicu. Na knjizi je, kaže, radio više od 15 godina istražujući hodočašća toliškog kraja koja imaju dugu povijest.

– Istraživao sam što su to naše bake i majke govorile o Blaženoj Djevici Mariji i na koji način su je štovale na hodočašćima Gospi od Anđela u Tramošnicu. U pučkoj pobožnosti stanovnika ovoga dijela Bosanske Posavine ovo hodočašće ima osobito mjesto. Kao i mnoga druga u svijetu, i ovo je inicirao puk posavskog kraja početkom 19. stoljeća da bi im se krajem 1960-ih godina priključili svećenici i časne sestre kao pratitelji, a kasnije službeni organizatori i vodiči - rekao je fra Zvonko i dodao:

- Otkako sam 2012. godine pokrenuo hodočašće s Gospom kroz sela toliške župe, pjesma je postala dio identiteta svih vjernika koji šest sati hode, mole i pjevaju od samostanske i župne crkve, preko filijalnih kapela u Matićima, Kostrču, Ugljari, Donjoj Mahali i Tolisi, sve do povratka pred crkvu i ponoćke pod nebom prošaranim zvijezdama - kazao je fra Zvonko.

Ruka utjehe

Recenzent vlč. Darko Tomašević ističe kako knjiga otkriva gdje i kakve su bore srca i duše posavskih majki koje su se cijelog života brinule za svoju djecu, obrađujući žuljevitim rukama polja i ravnice.

– Naše su majke i bake bile svjesne da ih najbolje razumije, u potpunosti shvaća te im pruža ruku utjehe njihova Nebeska Majka Marija. Ta se Majka u pjesmarici spominje 343 puta, i to je činjenica koja govori koja riječ je prirasla srcu i koje su riječi puna usta - istaknuo je na predstavljanju fra Zvonkine pučke pjesmarice vlč. Tomašević te izrazio nadu kako će se buduće generacije nadahnjivati pjesmaricom i u njoj nalaziti snagu za svoj dostojanstveniji vjernički život.

Promocija knjige obogaćena je s nekoliko recitacija, a u glazbenom dijelu novim aranžmanima pjesama predstavio se župni zbor Adoro. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?