Balkanski jazz osvaja svijet

Blazin' Quartet Srđana Ivanovića objavio novi album "Trnoružica"

12.04.2021.
u 12:58

Jazz sastav  „Blazin’ Quartet” bubnjara, skladatelja, aranžera i pedagoga Srđana Ivanovića Bosanca rođenog u Parizu objavio je novi album "Trnoružica" ("Sleeping Beauty"),  u izdanju glazbene kuće MoonJune Records iz New Yorka Leonarda Pavkovića.
Blazin 'Quartet i njihov specijalni gost maestro flautist Magic Malik, na svom 4. studijskom albumu donose vrlo dubok, organski, bezvremenski i artikuliran zvuk. Sadrži devet pjesama nepredvidivog, moćnog, osvježavajućeg zvuka.

"Naslovna pjesma, Trnoružica, inspirirana je mojom suprugom Catherine. Nije tipična odluka pokrenuti album s baladom i voditi slobodnu jazz bitku bubanj-truba umjesto sola, ali mislim da to zapravo ima smisla. Ptice koje otvaraju album snimljene su na našem mjestu "Lockdowna", u zoru za uvod i noću u jesen za završetak. Imao sam sreću da "lockdown" provedem u zemlji, blizu Sancerrea u Francuskoj, i više nego ikad prije proveo sam tri mjeseca u izolaciji i bliskom kontaktu s prirodom" - kaže Ivanović.

U multinacionalnoj kvartetu Blazin sviraju Andreas Polyzogopoulos (Grčka; truba), Federico Casagrande (Italija; gitara), Mihail Ivanov (Bugarska; kontrabas), Srđan Ivanović (Bosna i Hercegovina; bubnjevi, klavijature, skladbe, aranžmani) i poseban gost Magic Malik (Obala Bjelokosti; flauta).
"Uz "Trnoružicu", do sada su izdali još tri albuma, i to: "La mer, la pierre, la terre, l’oiseau" (2017), "Balkanski jazz" (2012) i "Finding A Way" (2012).
„Blazin’ Quartet” je kroz četiri dosadašnja albuma stvorio autentičnu mješavinu balkanskog melosa, modernog jazza i elektronske glazbe.
„Kada spojite Grka, Bugarina, Francuza i Bosanca dobijate jazz kvartet, koji voli eksperimentirati sa zvucima i kreirati svoj glazbeni svijet. Još posebnije, svijet balkanskog jazza”, objašnjava Srđan Ivanović i dodaje:

"Moj se život sastojao od niza poteza, mijenjanja zemalja, susjedstva i stanova, češće nego što sam želio. Shvatio sam da je ono što za mene znači dom - glazba, a posebno glazba koju čujem u glavi. Ova je glazba osobna, ali ako biste je htjeli kategorizirati, pretpostavljam da biste rekli da je ukorijenjena na Balkanu i izražava se kroz jazz, a jazz za mene znači slobodu i izražavanje, u to sam se zaljubio, slobodu i izraz koji je donio be-bop i koji je cvjetao u mnogim različitim zvučnim glazbenim kreacijama" - kaže Ivanović.
Njegov „Blazin’ Quartet” je 2008. pobijedio na najvećem jazz natjecanju u Nizozemskoj „Dutch Jazz Competition” a iste godine je dobio priznanje „Holland Casino Jazz&Pop Award”. O njemu su izveštavali brojni svjetski mediji među kojima je i prestižni američki magazin „Downbeat”. Sastav je, između ostalog, svirao u Brazilu, Kini, Grčkoj, Francuskoj i na Tajlandu, a surađivao je s brojnim svjetski priznatim glazbenicima među kojima su Rambo Amadeus i Timoti Robert. Sva četiri člana benda su školovana na prestižnim europskim glazbenim konzervatorijima, a pojedinačno su nositelji brojnih glazbenih priznanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?