Fascinantna izložbau Muzeju Sarajeva

Čarobni prizori ‘Puta svila’

25.04.2017.
u 08:00

Fotografije s motivima gradova i predjela kroz koje je u drevna vremena prolazio “Put svile” predstavljene su na izložbi nazvanoj “Put svile - novi izgled” u Muzeju Sarajeva u Brusa-bezistanu.

Azijski predjeli

Organizator izložbe je veleposlanstvo Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, odnosno veleposlanica Kine Chen Bo.

Prije više od 2.000 godina, narodi Euroazije istražili su i uspostavili kopnene i pomorske putove koji su povezali velike civilizacije Azije, Europe i Afrike. “Put svile” je zajedničko ime koje su tim putevima dali kasniji naraštaji.

Izložba donosi slike ovih čarobnih azijskih predjela, a osim pejsaža ‘okom’ fotoaparata uhvaćeni su ljudi u svojim različitim dnevnim poslovima koje neki još obavljaju na tradicionalan način.

Veleposlanica Bo naglasila je da duh “Puta svile” u sebi nosi vrijednosti mira, suradnje, otvorenosti, inkluzivnosti, učenja jednih od drugih i obostrane dobrobiti. On je prerastao u jedinstvenu nit koja je povezala civilizacije Istoka i Zapada, otvorila vrata razmjeni ideja i kultura, ali u 21. stoljeću ima i novo značenje, nakon što je Kina 2013. godine predložila zajedničku gradnju “Gospodarskog pojasa Puta svile” i “Pomorskog Puta svile 21. stoljeća”.

To predstavlja koordinaciju politika, uvezanost infrastrukture, nesmetanu robnu razmjenu, financijske integracije i međuljudske veze svih uključenih strana, od Azije preko Afrike do Europe. - Ova inicijativa je zamišljena kao program koji donosi korist svima. U okviru pojasa i puta suradnja “16+1”, odnosno suradnja Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe se produbljuje i širi, a odnosi Kine i BiH ovim ostvaruju značajan napredak - mišljenja je Bo.

Izrazila je zadovoljstvo što projekti u koje je Kina uključena doprinose otvaranju novih radnih mjesta i pomažu rastu gospodarstva u BiH te je najavila da će Kina uvijek snažno podržavati prosperitet i stabilnost BiH.

Zajednički interes svih

Naglašeno je da je ova velika azijska zemlja spremna blisko surađivati s državama duž ovog puta kroz ulaganje zajedničkih napora, međusobne konsultacije i ostvarivanje zajedničkih interesa, radi ostvarivanja prosperiteta i razvoja, te stvaranja zajednice zajedničke budućnosti čovječanstva.

Ova izložba organizirana je u povodu predstojećeg Foruma “Pojas i put”, koji će biti upriličen 14. svibnja u Pekingu, a bit će to prilika da predstavnici država duž ovog pojasa razgovaraju o budućim mogućnostima za saradnju.

Izložba će za posjetitelje biti otvorena do 30. travnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?