Sutra završava Mediteran Film Festival 2022.

Čarolija živih slika već 23. put na sebi svojstven način oživjela grad filma!

14.10.2022.
u 12:46

U subotu, s početkom u 20 sati, u širokobriješkom kinu Borak dodjelom festivalskih nagrada te projekcijom dvaju kratkih filmova snimljenih u festivalskoj filmskoj radionici i dokumentarca „Moonage Daydream“ redatelja Breta Morgana, filmske odiseje koja istražuje duhovno i kreativno putovanje glazbenika Davida Bowieja, završit će 23. izdanje Mediteran Film Festivala, jednog od vodećih filmskih smotri u BiH, a kad je dokumentarni film u pitanja, jednog od najcjenjenijih na području čitavog Mediterana.

Širokobriješka filmska smotra prvi se put iz ljeta preselila u jesen. No, ljeto je ipak bilo tu, doduše ono „bablje“, odnosno Miholjsko ljeto. Što nas je podsjetilo na film „Bablje ljeto“ kultnog hrvatskog redatelja Nikole Tanhofera iz 1970. godine! Sve filmske projekcije ovog festivala održavaju su u renoviranom i digitaliziranom širokobriješkom kinu Borak. I 23. izdanje MFF-a krasi opušteno ozračje i prepoznatljiv festivalski „šušur“.

Čarolija živih slika na sebi svojstven način ponovno je po 23. put oživjela grad filma, a Široki Brijeg taj status dobio je ponajviše zahvaljujući upravo MFF-u koji rađa neke nove filmske autore. Valja naglasiti to da se ovaj festival poklopio s početkom studija scenarija na širokobriješkoj ALU, jedinog u širem okruženju. Trenutačno se u širokobriješkoj produkciji Kadar „kuha“ nekoliko dokumentaraca i jedan cjelovečernji igrani film („Stigma“).

U programu MFF-u 2022. je po deset kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova u konkurenciji za nagrade, po izboru selektora Zdravka Mustaća, te popularni dokumentarci iz programa „U fokusu“, kultni dokumentarni filmovi bh. kinematografije… Publici se posebno dopali dokumentarci „Pjevaj mi pjesmu“ Mirana Zupaniča o Vladi Kreslinu i film „Princeza“ Eda Perkinsa o princezi Diani. Večeras (petak) s početkom u 20 sati na programu je igrani film „Divljaci“ hrvatskog redatelja Daria Lonjaka, a najmlađi uživaju u filmovima iz programa MFF Fora.

Mnogi će pamtiti veselo ozračje na domjenku u hotelu Park nakon otvaranja festivala, druženje u istom hotelu nakon predstavljanja autobiografije Željka Bebeka „U inat svima“, ali i partyje u caffeu House. Ispredale su se priče između filmadžija sa svih strana. Mnogi su zbog profesionalnih obveza morali napustiti te divne filmske noći u Širokom, ali su ponijeli nezaboravne uspomene s ove svečanosti filma. Goran Bogdan morao je na snimanje u Istru, navratio je Slaven Knezović, glumica Iva Kraljević koja MFF prati od prvog izdanja, stigla je u svoj Široki, ali sada kao članica žirija, Želimir Babogredac se prisjetio dana kada je kao estradni menadžer boravio u Širokom prije pola stoljeća, ali je morao u Zagreb, Željko Bebek sa suprugom zadržao se nešto duže,  a Vlado Kreslin, slovenski Bob Dylan, najavio je ponovni dolazak. Jedni su otišli, ali stigli su novi gosti, među njima i Večernjakova filmska kritičarka Jelena Ružić, ali i brojni drugi vezani za film. Stići će netko i sutra na dodjelu festivalskih nagrada, a nakon završetka programa MFF-a 2022. slijedi groznica subotnje večeri u caffeu House.   

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?